Als dieren met elkaar omgaan

Gepubliceerd op 17 augustus 2020 om 22:06

Als dieren met elkaar omgaan

Man’s best friend

Ik ben een enorme dieren freak. Als ik moet kiezen tussen dieren of mensen vind ik het soms lastig. Bij dieren weet je vaker wat je aan ze hebt dan bij mensen. Dit is niet om iemand te beledigen, maar neem bijvoorbeeld een hond. De hond staat voor je trouw. Het is ook niet voor niks dat een hond “a man’s best friend” genoemd wordt.

Ik ben een dierenliefhebber

Mensen die mij kennen weten dat ik een enorme dierenliefhebber ben. Vooral van honden, dolfijnen en apen. Wanneer ik een wolf, beer of olifant zie, ben ik ook weer mega gefascineerd. Ik kan er niks aan doen ik heb gewoon een enorme bewondering voor de natuur en zijn dierenrijk. Ik zei altijd: “Mocht ik niet doorbreken als artiest, dan vertrek ik naar Uganda om daar de berggorilla’s te beschermen.”

Uren bij de apen

Voordat mijn bewustzijn hoger werd, ging ik ook graag naar dierenparken en kon dan uren bij de apen zitten. Ze bewonderen, zien hoe ze met elkaar omgingen, hoe hun hiërarchisch systeem in elkaar zat. Hoe ze onderling respect toonden of afdwongen. Hoe ze elkaars kinderen opvoedden of opvraten. Hoe ze aten of hoe ze met hun uitwerpselen omgingen. Alles, maar letterlijk alles, fascineert me van deze dieren.

Niet meer genieten

Het vervelende soms is wanneer je bewustzijn verhoogt, je van de dingen waar je eerst zo van genoot, ineens niet meer of minder van kan genieten.

Het kan ook zijn dat het mega dubbel aanvoelt. Zoals ik zei vind ik het te gek dat we de dieren kunnen zien die we normaal niet dagelijks tegen komen in het wild. Maar is het normaal dat wij een ijsbeer kunnen zien in de dierentuin, terwijl de mussen op dit moment dood van het dak af vallen?

Niet roomser dan de paus

Wat is het toch dat wij als mens altijd iets willen bezitten wat niet van ons is. Iets willen domineren of beheren terwijl het vrij hoort rond te lopen. Dat is met dieren, met mensen en met de natuur. Laat ik voorop stellen dat ik niet roomser ben dan de paus en mezelf ook schuldig maak aan autorijden, vlees eten, op een olifant heb gezeten en een fotoshoot heb gedaan met een slang. 

Huiverig voor slangen

Ook al had ik alles uitgezocht over de olifanten, kwam het geld echt ten goede aan hun verblijf. Ik weet niet of ik het nu weer zo snel zou doen. Hetzelfde als met de slang, ook al zei mijn vriendin dat het goed was en geen kwaad kon. Eerlijk ben ik best wel een beetje huiverig voor slangen, maar het leek me toen gewoon heel leuk. Er zijn miljoenen mensen die dingen leuk vinden wat niet goed is voor de natuur of dieren ook al hebben zij het uitgezocht.

My sweet sixteen

Het is dat ik geen miljonair ben, anders had ik voordat ik zo bewust werd misschien ook wel gekkere dingen gedaan. Zo zag ik laatst op MTV het programma ‘my sweet sixteen’ waar de zoon van een bekende producer voor zijn zestiende verjaardag verschillende exotische dieren in een kooi in een overvolle club met hysterisch geluid kreeg. Ik dacht dat de circussen met wilde dieren niet voor niks waren afgeschaft.

Eénwording

Ik dacht dat we door de corona crisis meer bij elkaar gekomen waren. Althans dat de bedoeling van dit virus éénwording was, maar het lijkt of de wereld steeds gekker geworden is. We schieten elkaar neer omdat sommige mensen van ons, nog wél een rechtvaardigheidsgevoel hebben. We worden doodgestoken, omdat we niet dezelfde geaardheid hebben, of we worden vermoord omdat we niet dezelfde kleur hebben.

“De wereld draait door”

“De wereld draait door” is van beeld, maar de wereld die doordraait is nog steeds in beeld. Soms zegt men: “Deze mensen leven als beesten met elkaar.” Helaas klopt er niks van dat gezegde. Het dierenrijk kent de wet van de sterkste en eten of gegeten worden. Het gekke is, dat dieren altijd met respect met elkaar omgaan. Ik ken weinig dieren die net als wij een ander dier doden voor de fun, of niet omdat het moet maar omdat het kan. Hun prooi onnodig laten leiden of ermee spelen voordat ze het opeten. Natuurlijk zijn uitzonderingen daar gelaten, maar die heb je overal. Vooral onder het ras mens.

Zelfs een worm kent het verschil

Ik kan niet geloven dat we slecht geboren worden. Dat klinkt misschien naïef, maar in de basis worden alle mensen goed geboren. Wederom uitzonderingen daar gelaten met de genetische afwijkingen of erfelijk belast materiaal. Ook wil en kan ik niet geloven dat we worden opgevoed zonder normen en waarden. Wel geloof ik dat de normen en waarden van veel mensen steeds meer vervagen. We weten allemaal wat goed en fout is. Mijn schoonzus zegt soms wanneer ik in een naïef moment zit of te lief over iemand denk: “Peg zelfs een worm kent het verschil tussen goed en slecht.”

Geen schuld, maar verantwoordelijkheid

Dat zet je toch aan het denken, dat een persoon ervoor kiest om respectloos met een medemens om te gaan. Wat ik al zei, ik ben niet roomser dan de paus, wie wel zou ik zeggen. Nu ik mijn bewustzijn zo ontwikkeld heb, geloof ik er wel in om niet in schuld te leven, maar om verantwoordelijkheid te dragen voor alles wat je in het leven doet en ontvangt.

Kattenkwaad

Vroeger was het normaal dat als je in het begin van de straat iets gedaan had, je ouders je voordat je thuiskwam al een draai om je oren gaven. Omdat ze al wisten dat je kattenkwaad uitgehaald had. Iedereen voedde je op, dat was normaal. Je zou niet durven een grote mond tegen de buurvrouw te geven die je een standje gaf, omdat je iets stouts deed.

Iemand in nood helpen

Tegenwoordig zijn mensen bang om zich ergens mee te bemoeien of iets te zeggen tegen iemand die zich niet aan de regels houdt. Wat logisch is, voor je het weet leef je niet meer, en dat is toch niet een dood die je jezelf wenst. We lopen dan maar door en zeggen liever niks meer tegen de persoon die het meisje met een rokje lastigvalt, of iemand die iets steelt of iemand helpen in nood.

Het nieuwe normaal

Maar het is te belachelijk voor woorden dat we dit als het nieuwe normaal accepteren. Ik kan het niet en wil dit ook niet accepteren. Waarschijnlijk zal ik voor iemand opkomen, ook al zal het me mijn leven zal kosten. Dit omdat ik er niet van uitga dat iemand mij van mijn leven wil beroven. Ik wil er niet vanuit gaan dat de meerderheid van de mens een uitzondering is of erfelijk belast. Dus noem mij naïef of dom. Ik hoop dat wanneer ik in nood ben er mensen zullen zijn net als ik, die nog voor elkaar durven op te komen. Een medemens durven te beschermen. En nee, je hoeft geen Robin Hood te zijn om die uitzonderingen te verbannen.

Als dieren met elkaar omgaan

Ik hoop dat het bewustzijn van de mens groeit, door de bizarre gebeurtenissen die op dit moment in de wereld spelen. Zodat we weer eenheid, balans en harmonie zullen creëren, elkaar en de natuur weer gaan respecteren. Eindelijk doen we dan het gezegde eer aan en kunnen we echt als dieren met elkaar omgaan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.