Balans is de les van het leven

Gepubliceerd op 24 augustus 2020 om 17:25

Mijn waarheid

Alles wat ik wil, dat kan ik bereiken! Dit is één van de motto’s waar ik mee leef. Dit is mijn waarheid. Daar bedoel ik mee dat wat mijn waarheid is, niet jouw waarheid hoeft te zijn. Wat ik ook merk dat wanneer ik in een flow zit, is dat ik zo op mezelf ben afgesteld.

Dat ik minder tijd maak voor de mensen om me heen.

Nachtwerk

De dag is dan zoveel te kort voor alle dingen die ik wil doen en bereiken. Dat ik echt ook een gedeelte van de nacht nodig heb om mijn werk te volbrengen. Ik geniet ervan, van alles wat ik dan voor elkaar krijg. Ik ben dan moe maar zo voldaan.

Zingen, dansen en acteren

Ik kom uit een gezin waar hard gewerkt werd voor alles wat je wilt bereiken. Dus ook ik heb dat mee gekregen. Het fijne is ook nog eens dat ik zo bevoorrecht ben dat ik altijd heb mogen doen wat ik leuk vind. En dat is zingen, dansen en acteren. De volgorde waarin, maakt niet uit.

Mijn passie

Ik mag iedere dag mijn passie uitoefenen. Op dit moment minder omdat we nog steeds niet echt vrij zijn om op te treden. Maar de momenten dat het wel veilig is bevonden, geniet ik weer des te meer van mijn passie. Ik besef me dat ik bevoorrecht ben, omdat er vaak mensen zijn die met tegenzin naar hun werk gaan of omdat ze het zien als een noodzakelijk kwaad.

Andere culturen

Dat probleem heb ik gelukkig niet, ik mag met de leukste mensen werken, die vaak uit veel verschillende landen komen. Op die manier krijg je steeds meer mee van andere culturen en je krijgt er gratis mensenkennis en mensen vaardigheden bij.

Een prijs

Maar voor alles waar je geen genoeg van kunt krijgen, moet je soms ook een prijs betalen. Als je iets doet wat niet als werk aanvoelt, is er nooit een tijd om er mee te stoppen. Althans, laat ik voor mezelf spreken. Ik heb dan geen besef van tijd en wil graag afmaken waar ik mee bezig ben.

Die flow

Wanneer je dus in die flow zit, waarin je helemaal op jezelf bent afgesteld en je ook alles voor elkaar krijgt, is the sky the limit. Je partner, familie en vrienden zullen dan minder van jou mee krijgen. Omdat je veel te druk bent met werken. Vooral als je als ZZP’er werkt kun je je eigen tijden bepalen. Waar dus ook het gevaar in schuilt. Want als je een leuke dag hebt wil je toch ook niet dat die dag stopt?

Steunen

Mijn familie en vrienden hebben me altijd gesteund in alles wat ik doe. Wat betekent dat ik eigenlijk jaren afwezig ben geweest op verjaardagen, feestjes, bruiloften en andere uitjes. Ik heb zelfs een begrafenis moeten missen door mijn werk. Wat voor mij dan misschien niet zo erg is. Maar wel voor degene die je wilt steunen die dag.

Videocalls

Je mist soms de emotionele, spannende gebeurtenissen uit het leven van je dierbaren. Gelukkig hebben we tegenwoordig videocalls. Maar voorheen kon het dus makkelijk zijn dat ik sommige vrienden een jaar of soms langer niet zag. En ook niet alles uit hun leven meekreeg.

Offers

We belden wel, eerlijk onderhielden zij het contact met mij. Niet omdat ik het niet wilde of niet fijn vond, maar ik zat in een flow, compleet gefocust. Als je dingen wilt bereiken, het maakt niet uit op welk vlak, dan moet je soms offers brengen. Mijn offers waren mijn sociale contacten, familie, vrienden en zelfs kennissen. Sommige begrepen het ook niet en zijn gaandeweg afgehaakt. Ik heb een aantal vrienden die er echt altijd voor me zijn, me helpen, begripvol zijn, me steunen, me blijven bellen ook al bel ik soms pas na 5 keer terug.

Geboren Komediant

Dit omdat ze me kennen. Weten dat ik van kleins af aan niets liever wil dan de hele dag door dansen en zingen. Mijn moeder zei altijd: “Je bent een geboren komediant” als ik weer iets had uitgespookt of iets wilde en dat op een vrij theatrale manier aangaf. Dus acteren hoefde ik volgens haar niet meer te leren.

“I’m Blessed”

Het is fijn als je jezelf kan omringen met mensen die je begrijpen, maar je ook confronteren met jezelf en je gedragingen. Op het moment zit ik weer in een goede flow. Alles wat ik wil ben ik aan het doen in verschillende takken van de entertainment wereld. En ik werk veel en lange dagen, wat ik al zei: “I’m blessed”. Er zijn collega’s die niet meer rond kunnen komen of überhaupt nog werk hebben.

Verkapte verdediging

Van de week hebben een paar vrienden tegen me gezegd, dat het goed is wat ik doe en ze blij voor me waren, maar dat ik ook echt een beetje de balans van werk en ontspanning moest gaan opzoeken. En dat ze het begrijpen maar me al een jaar niet meer in levende lijven gezien hadden. Ik begon het uit te leggen, kortom een verkapte verdediging. En vandaag besefte ik me dat de rollen ook wel eens andersom geweest waren. Dat ik precies hetzelfde tegen hun en ook andere vrienden gezegd heb.

Lessen geleerd

Ik moet dan altijd aan mijn wensvader denken. Hij zei: “Meissie, werken is goed, daar is nog nooit iemand van dood gegaan, maar in heel je leven moet je een balans weten te vinden. In het geven en nemen, doen en voelen en zo ook in je werk. Alles bestaat uit balans. Wanneer je dat kunt onthouden, heb je de helft van de lessen in het leven al geleerd.” Ik knikte dan braaf en hoorde hem wel, maar of ik echt luisterde is de vraag.

Yin en Yang in het leven

Nu weet ik dat ik wel degelijk geluisterd heb, want vandaag zoveel jaren verder echoën zijn woorden door. Hij eindigde dan altijd met de conclusie van wat hij uitlegde over eigenlijk de yin en yang in het leven. Er is nog nooit iemand dood gegaan door hard te werken, maar er zijn wel mensen die veel te hard gewerkt hebben en te weinig genoten. Dat zijn de mensen die op hun sterfbed zullen zeggen tegen hun kinderen, kleinkinderen, vrienden of familie: “Had ik maar meer genoten van het leven in plaats zo hard gewerkt.”

De waarheid

Dan had hij mijn volledige aandacht, want dit resoneerde met mijn hart en met mijn hoger zelf. Zo jong als ik was voelde ik in die zin de waarheid. “En”, vervolgde hij dan: “je wilt later mooie verhalen kunnen vertellen aan je kinderen en of kleinkinderen; oma heeft dit gedaan en is daar geweest. Je wilt herinneringen maken en dat doe je door te werken en te ontspannen. Dus door geld te verdienen en het daarna met volle overgave en geluk uit te geven. Want je hebt het verdiend!”

Wijsheden te krijgen

Ik heb helaas mijn vader niet meer om nog meer wijsheden te krijgen. Maar wat hij zei als je de balans in het leven onder de knie hebt, dan heb je de helft van de lessen al geleerd. Ik heb nog niet overal en altijd die balans gevonden. Maar heb me wel met vrienden omringd die mij af en toe die balans weer even terug geven. Of dat mijn vader weer tegen me praat. Het lijkt stiekem wel, of hij hun af en toe van boven even aanstuurt, om mij te helpen met de balans lessen.

Thanks

Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor de echtheid en de pure vriendschappen die ik op dit moment heb. De liefde die ik mag ontvangen en al het goede wat ik in mijn leven heb. Ik wist niet zo goed wat ik moest schrijven, maar blijkbaar is het eigenlijk maar één ding wat ik wil zeggen tegen al mijn familie, vrienden, collegae, kennissen en onbekenden die mij steunen, vertrouwen en me spiegelen:

Dankjewel voor de balans in mijn leven. En pap, thanks voor die vroege les ook al hoorde ik je niet, ik luisterde wel!

 

Dikke  x je dochter


Reactie plaatsen

Reacties

Yvonne
4 jaar geleden

Mooi geschreven! Ook mijn werk voelt als mijn hobby en kent geen tijd.