When you find your way

Gepubliceerd op 12 oktober 2020 om 20:04

Het leven gaat niet altijd over rozen, is een uitdrukking die we allemaal wel kennen. Wanneer dat wel zo zou zijn, zouden we denk ik niet zoveel leren. Meer als in wanneer je alleen maar geluk ervaart, zou je dan beseffen wat geluk is? Ik heb gelukkig geen idee, omdat ik dankbaar ben voor alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt. De ups en de downs.

Pieken en Dalen

Dit klinkt voor sommige mensen misschien raar. Iedereen wil gelukkig zijn, ik ook, begrijp me niet verkeerd. Maar door de dalen in je leven leer je de pieken des te meer te waarden. Op de momenten dat je door zo’n dal gaat besef je niet waarom en geniet je er absoluut niet van.

 

Roeping laten varen

Stel je voor dat je aan het universum kan vragen hoe het leven verloopt wanneer je ergens om gewenst hebt. Of wanneer je voor grote beslissingen in je leven staat. Ik zie het al voor me, ik denk dat dan vele mensen hun roeping laten varen. Niet omdat we de dingen die we op ons pad tegen komen niet aan kunnen, maar ze zijn niet altijd even leuk om ze mee te maken. Waarschijnlijk willen we dan met z’n alle boswachter worden. Dicht bij de natuur en heerlijk zen

 

Corrigerende tik

En toch leren wij als mens veel sneller en beter wanneer we pijn ervaren. Of wanneer er een gebeurtenis, met een heftige emotie wordt gekoppeld aan wat we hebben meegemaakt. Vroeger was het nog wel eens geoorloofd om een corrigerende tik uit te delen. Ik was geen lieverdje, maar kan desondanks de keren dat ik een corrigerende tik heb ontvangen op één hand tellen. Het gekke is, ik weet ook nog precies waarvoor, ik bespaar jullie de smeuïge details ;)

 

Two Towers

Als ik aan jullie vraag, waar waren jullie op 11 september 2001, tijdens de terroristische aanlag op de ‘Twin towers’ van New York? Verteld iedereen me, tot in detail, waar ze waren, wat ze aan het doen waren, met wie en sommige zelfs nog hoe laat het was. Dat is dus negentien jaar geleden en we kunnen het ons nog allemaal herinneren als de dag van gisteren.

 

Wie, wat, waar en wanneer

Het is toch apart dat we ons tot op de dag van vandaag de wie, wat, waar en wanneer kunnen herinneren. Als ik vraag wat deed je op 3 oktober 2016 heb je waarschijnlijk geen flauw idee. Tenzij er een gebeurtenis is geweest op die dag waaraan je heftige emotie kon koppelen. Zowel positief als negatief, je brein onthoud het.

 

Uitgedaagd

Het mooie is ook dat we vaak niet weten waarom dingen gebeuren. Daar komen we meestal pas later achter. Maar net zoals we weten dat alles gebeurt met een reden horen daar ook de pieken en dalen bij. Ik geloof daarom ook dat je juist tijdens zo’n dal enorm wordt uitgedaagd.

 

Herontdekken

Voor mij staat een periode van crisis gelijk aan herontdekken, creatief zijn en in je kracht blijven staan. En dat laatste is vaak moeilijk in dit soort periodes. Omdat je vaak, door de omstandigheden, wankelt. Maar wanneer je toch je basis weet te behouden, kom je vaak sterker uit de strijd.

 

What doesn’t kill you..

En zoals ik in het begin al zei, gelukkig ken ik niet alleen maar pieken. Ik heb genoeg dalen meegemaakt en ik ben dankbaar voor die momenten. Het vormt wie we zijn, hoe gek het ook klinkt. En zoals het Amerikaanse gezegde zegt:  “What doesn’t kill you makes you stronger”.

 

Detour

Wanneer je midden in een crisis zit, weten we vaak niet wat we er van kunnen leren. Maar wat als we er eens anders naar kijken? Stel je voor dat je op vakantie gaat en je hebt een hele reis geboekt. Alles is precies zoals je verwacht alles gaat op schema. Ineens is er een weg afgesloten en wordt je omgeleid. Je hebt te gekke dingen mogen ervaren die je normaal niet zou hebben meegemaakt. Zie de crisis als een detour waarin je juist extra dingen mag leren, die je niet had geleerd als je op je vaste pad was blijven lopen.

 

Nooit had meegemaakt

Je moet er eerst door heen om te beseffen wat je geleerd hebt. Waar was ik en waar ben ik nu gekomen nadat ik deze ervaringen heb opgedaan. Dit zijn je momenten van groei. Hoe heftig sommige momenten ook zijn, je komt er altijd beter uit. Soms voelt dat niet zo. Dit zijn de momenten waarop je terug kijkt en denkt ‘dit had ik anders willen doen’. Of nog drastischer ‘ik wou dat ik het nooit had meegemaakt’.

 

Een les

Dit zijn vaak de ervaringen die we niet hebben kunnen meesteren. Wanneer je iets in het leven meemaakt is dat een les. Die kun je niet goed of fout doen. Maar die kun je leren meesteren. Wat inhoudt dat je de les erachter begrepen hebt en dus geleerd. Indien dit niet zo is, geen man over boord. Alleen zul je de les nog een keer tegen komen in je leven, op een ander moment met een ander persoon, dus in een nieuwe situatie. Dit blijft net zo lang gebeuren totdat je je les gemeesterd hebt.

 

Ander leven

Gebeurt dat nou niet in dit leven kan het zelfs zo zijn dat je het meeneemt naar een ander leven om het dan uiteindelijk te meesteren en niet nog een keer te hoeven meemaken. Dit geld ook voor keuzes, er bestaan geen goede of slechte keuzes. Als de keuze die je gemaakt hebt minder leuk of prettig is, is dat wel de keuze waar je waarschijnlijk iets van moest leren. Weer een detour, nu misschien een met meer hobbels en niet zo als jij hem wenst. Maar ik zou er voor gaan om hem hoe dan ook te meesteren in dit leven, voordat je er nog meerdere levens over doet. Indien je daarin gelooft natuurlijk.

 

When you find your way

Hoe moeilijk het leven soms ook kan zijn, onthoudt dat hoe pittig het ook is we uiteindelijk meer leren van een detour dan het mooie schelpenpad recht vooruit. Ik geloof erin dat als je naar boven kijkt zul je altijd een lichtpuntje zult zien. De mens heeft een natuurlijke drive om te overleven. Zorg dat je, na alle detours, gaat leven, dan is het leven echt een stuk aangenamer. Ik weet zeker dat het mogelijk is ook al gaat het leven niet altijd over rozen. Zoals Steve Harvey zei: “ When you find your way, you find your will”. “When you find your will, you’ll find your way”. “When you find your way, you’ll find your wings”.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.