Verantwoordelijke leider

Gepubliceerd op 29 november 2020 om 23:55

Pic:©NCOPhotography

 

Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan moeilijk tegen een baby zeggen; “leuk dat je honger hebt maar ik heb geen tijd om je flesje te maken, doe dat maar even zelf”.  Ik bedoel ermee, dat alle lessen die we in het leven meemaken wij degen zijn die daar verantwoordelijk voor zijn. Daar bedoel ik echt alles mee. Hoe moeilijk het soms ook te begrijpen is.

 

Geen bullshit coach

Ik vraag altijd wanneer mensen bij mij in de praktijk komen verantwoordelijkheid willen nemen voor hun eigen leven. Ik vertel ze dat ze dat eigenlijk al doen vanaf het moment dat ze met mij willen werken. Ik ben geen bullshit coach. Ik ben eerlijk, oprecht en sta altijd open voor feedback. Wat ik van mijn mensen vraag is of ze open willen staan voor alles wat ik hun aanreik.

 

Negatieve spiegel

Ik ben ook een maar mens en soms zal ik iets zeggen wat mensen kan kwetsen. Dit doe ik natuurlijk niet met opzet. Het mooie ervan is dat dit dan vaak een spiegel voor hen is, waar ze nog aan mogen werken. Wanneer je je irriteert of gekwetst voelt door iets wat een ander doet of zegt, is dat een negatieve spiegel. Dat betekent werk aan de winkel als je de verantwoordelijkheid neemt en ziet dat het iets over jou zegt.

 

Verantwoordelijkheid nemen

Hoe zit dat dan met die verantwoordelijkheid nemen? Ik geloof erin dat wat er in je leven gebeurt dat je daar in het licht voor gekozen hebt. Laten we zeggen de meeste mensen hebben een doel hier op aarde. Ik zeg de meeste, want er is een enkeling die er bijvoorbeeld in dit leven voor hebben gekozen om alleen maar te feesten. Dus geen verantwoordelijkheid te nemen en zo min mogelijk bewustzijn te ontwikkelen. Wanneer je je bewustzijn ontwikkeld weet je bepaalde dingen. Wat je niet meer kunt uitwissen. Het gevolg ervan is dat je een bepaalde verantwoordelijkheid creëert en dat is nou net niet wat deze zielen willen.

 

Zekerheden, onzekerheden en mogelijkheden

Ik vraag je open te staan voor wat ik je aanreik. Nu ik heb verteld dat je in het licht je leven op aarde samenstelt, lijkt het me ook dat jij dus verantwoordelijk bent voor de dingen die gebeuren. Vergeet niet dat we in het licht geen benul hebben hoe zwaar de kracht op aarde is (zwaartekracht). Daarbij heb je dus zekerheden, onzekerheden en mogelijkheden. Dat wil zeggen dat sommige dingen vast staan, de zekerheden. Sommige dingen staan niet vast, de onzekerheden en er kunnen dingen ontstaan, mogelijkheden.

 

De musical Hair

Ik zal mezelf als voorbeeld nemen. Ik zat op de dansacademie en deed auditie voor een show voor een gerenommeerde choreograaf. Ik had wel eens van haar gehoord maar wist niet precies wat haar impact was in de showbizz. Laten we zeggen dat het niet vervelend is wanneer je haar op je cv hebt staan. Ik was jong en dom, of laat ik genuanceerder zijn; nog wat naïef. Ik was aangenomen voor Hair en zou de rol van June spelen, het meisje wat Aquarius zingt. De choreografe wilde mij het stuk hiermee laten openen.

 

Angst voor het onbekende

Ik had destijds een vriendje en wilde die niet verlaten. Uit angst dat hij het zou uitmaken. Die angst zat natuurlijk veel dieper, maar dat besefte ik toen nog niet. Ik had dus nee gezegd tegen deze waanzinnige kans. Ze boden zelfs nog meer geld. Ik had ook daar nee tegen gezegd. Toen zeiden ze dat ik zelf een bedrag mocht voorstellen. Ik zei nog steeds nee. Dit allemaal omdat ik niet bij mijn vriendje wegwilde uit angst dat de relatie zou overgaan. Dit was dus een mogelijkheid die zich voordeed en ik niet aannam. Uit angst voor het onbekende.

 

Saterday Night Fever

Ik deed auditie in Nederland voor de musical Saterday Night Fever. Ik was zeker dat ik zou worden aangenomen. Ik voelde het ik wist het. En zogezegd zo gedaan. En vanuit daar is mijn musical carrière in Nederland gestart. Dit was een soort van zekerheid. Iets wat ik blijkbaar in het licht al gekozen had. Dus de zekerheid dat ik artiest zou worden in een musical was een mogelijkheid, maar de wáár was een onzekerheid. Waarvan ik nu geloof dat dat ook een zekerheid was, maar dat even in het midden gelaten.

 

Wenen

Je zou je nu kunnen afvragen: ‘‘Maar wat als ik nu wel naar Wenen gegaan was? Hoe had mijn leven dan gelopen?’’ Ja lieve mensen dat zullen we nooit meer weten, alhoewel? In 2008 deed ik toch weer een keer auditie voor de musical Aïda in Wenen. Ik had deze show al in Nederland gespeeld als Nehebka en de understudy van Aïda. Dus ik gokte dat mijn kansen goed waren om daar weer aangenomen te worden. Laat het nou zo zijn dat de choreograaf van het stuk dezelfde was waar ik in 2000 auditie voor had gedaan en Hair had afgewezen. Het was blijkbaar een zekerheid dat ik ooit met deze vrouw moest gaan werken. Je raadt het al; ik was aangenomen voor de show.

 

Lessen gemeesterd

Kortom sommige dingen staan vast en andere niet. En er ontstaan soms kansen. Het is maar net hoe je daar mee omgaat. Dat geldt ook voor de ervaringen in je leven. In het licht kun je dus voor bepaalde ervaringen kiezen, omdat je dat wilt meemaken en van wilt leren. Als je het onder de knie hebt en je hebt je les geleerd noemen we dit meesteren. Je hebt je lessen gemeesterd. Ik zie het als een vinkje achter je checklist. Dit hoef je dan niet meer te leren, maar is iets wat je je eigen hebt gemaakt.

 

Repetition is the mother of skill

Er zijn verschillende manieren van hoe zielen willen leren. Ik geloof erin dat wij een ziel zijn met een lichaam. Ik herhaal dit vaak maar zoals we weten “repetition is the mother of skill” zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Er zijn mensen die door ziekten willen leren, of door een bijna-doodervaring, door misbruik, mishandeling, een auto-ongeluk, een vliegtuigongeluk, door ouders te worden, of juist geen kinderen kunnen krijgen, je kan het zo gek niet bedenken maar overal zit een les of ervaring achter. Wat inhoudt dat de ziel zich op die manier wil verrijken om zo uiteindelijk verlicht te worden. Verlicht betekent dat je alle lessen op aarde gemeesterd hebt. Ik denk dat ik nog wel een aantal keer terugkom. Wat ik overigens niet erg vind. Ik hou echt van mijn leven.

 

Het glas is halfleeg of halfvol

Er zijn natuurlijk mensen die daar heel anders over denken. Altijd andere mensen de schuld geven van wat er in hun leven gebeurt. Deze mensen zitten vaak in de slachtofferrol. Nemen totaal geen verantwoordelijkheid van wat er in hun leven gebeurt. Zij ervaren ook dat het leven hen overkomt in plaats anders om. Dan ziet het leven er vaak een stuk minder leuk uit. Denk maar aan het gezegde ‘het glas is halfleeg of halfvol’. Ik verkies toch liever het laatste.

 

#Ilovemylife

Wanneer je niet de verantwoordelijkheid neemt voor de dingen die in jouw leven gebeuren zal je ziel vaak incarneren, om sommige lessen of ervaringen over te doen en te meesteren. Ik ben wat dat betreft lui en doe graag alles in een keer goed. En moet eerlijk toegeven dat de #Ilovemylife wel echt een van de favorieten is. Dus ik zeg; zoveel mogelijk meesteren en dan op vrije wil eventueel een retourtje aarde.

 

Het is echt wel lastig

Nogmaals ik ben ook maar een mens, anders zou hier niet meer rondlopen als ik geen lessen en ervaringen meer te meesteren heb. Het is daarom echt wel lastig om sommige dingen te begrijpen of te bevatten. Zeker wanneer het ziektes, kinderen, de dood, mishandeling of misbruik betreft. Ook al weet ik dat iemand daarvoor gekozen heeft om op die manier te leren. Of iemand anders te dienen zodat die persoon kan leren blijft het in die gevallen erg lastig.

 

Wees een verantwoordelijke leider

Ik hoop dat ik voor sommige mensen meer duidelijkheid geschept heb. Of misschien juist nu nog meer vragen gecreëerd heb. Ieder geval ik heb je stof gegeven om over na te denken. Vooral een leuker en hopelijk ook makkelijker leven te creëren voor jezelf. Dit door de verantwoordelijkheid te nemen en je lessen makkelijker te bevatten. Op die manier word je een leider over je eigen leven in plaats van een lijder in je eigen leven.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Linda Kooijman-Feldmann
3 jaar geleden

mooi en helder verwoord! Verhelderend en leerzaam hoe je ook de vertaalslag maakt naar de andere dimensie . En OMG zie daar eens een beauty van een verantwoordelijke leider zitten op die foto! Inspirerend !