Het lelijke eendje

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 12:02

Heel lang heb ik het gevoel gehad dat ik niet goed genoeg was. Dat ik niet mooi genoeg was. Dat ik anders was dan de mensen om mij heen. Ook al zag niemand dat aan de buitenkant. Ik voelde dat heel erg aan de binnenkant. Voelde me altijd minder mooi. Ik zag er anders uit en dat werd ook vaak gezegd en herhaald.

 

Spiegelen

Het had allemaal te maken met hoe ik over mezelf dacht. Dat leerde ik vele jaren later, tijdens mijn spiegel opleiding. Bij het spiegelen gaan we ervan uit dat de ander geen eigenwaarde heeft en dat jouw omgeving de weerspiegeling van jou is. Dit neem je waar zonder daar enig oordeel over te vellen. Als dat al lukt natuurlijk, we zitten vaak vol met oordelen.

 

Onzekerheid

Als je je dus beseft wat voor onzekerheid er bij mij heerste en ik een eigenwaarde van blijkbaar nul had, straalde ik dat dus ook onbewust uit naar buiten. Geen wonder dat mensen mij dit lieten terugzien. Is het toch heel bijzonder om te bedenken dat ik nu zo'n, sterke krachtige prachtige vrouw geworden ben. Dit klinkt ietwat arrogant maar ik denk; weet wat je kwaliteiten zijn en weet vooral óók wat je zwaktes zijn. Dit omdat je er dan aan kan werken of het makkelijker kan uitbesteden aan anderen.

 

Nederlandse bescheidenheid

In Nederland hebben wij het gezegde ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Dus wanneer je zoiets zegt wat ik net zei over mezelf, dan komen de zinnen met arrogant, hoge dunk van jezelf, niet naast je sandalen lopen en nog meer in de grond trappende teksten gelijk voorbij. Dat is onze Hollandse nuchterheid. Je gelijk onderuit halen. Of mooier verpakt ‘je weer met beide benen op de grond zetten’. Onze Nederlandse bescheidenheid. Waarom is dat toch? Dat Nederland zo pronkt met 'het doe maar normaal dan doe je al gek genoeg' gezegde.

 

The bigger the better

Als je naar Amerika kijkt is het altijd the bigger the better. Daar hebben mensen helemaal geen tijd om normaal te doen. Natuurlijk zou een kleine vorm van bescheidenheid daar misschien wel gepast zijn. Maar als je bedenkt dat daar 18,99 miljoen keer zoveel inwoners zijn, dan hebben de Amerikanen helemaal geen tijd om bescheiden te doen. Anders word je niet gezien en gehoord en zou je allemaal van die Peggy's krijgen die zich in hun beginnende jaren voornamelijk overschreeuwen om maar gezien en gehoord te worden. Kortom alles om maar een gezonde dosis aandacht en liefde te mogen ontvangen.

 

Bewustzijn

Daarom denk ik dat het tijd wordt, nu de wereld zo aan het veranderen is, om ook ons bewustzijn te veranderen. Om op alle niveaus te groeien; Fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Wanneer we dit doen hoeven we onszelf niet meer klein te houden en kunnen we groeien op al die niveaus.

 

Erkenning

Het moment dat we met z'n allen onze eigenwaarde en zelfliefde erkennen zullen heel veel mensen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde gaan ervaren. Mensen zullen lichamelijk beter in hun vel gaan zitten en fitter zijn. Emotioneel stabiel, mentaal sterk en krachtig, energetisch veel meer dingen gaan begrijpen en de lessen van het leven makkelijker oppakken en integreren in het leven. Spirituele groei is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkeling van de mens. Voornamelijk omdat ze de volledige verantwoordelijkheid voor alles wat er gebeurt in hun leven op zich moeten nemen. En gaan ontdekken wat er nog meer tussen hemel en aarde gebeurt.

 

Dankbaar

Nu ik ouder ben besef ik me dat ik waarschijnlijk niet het enige meisje was met al haar onzekerheden, maar voor je gevoel is dat natuurlijk wel zo. En omdat al mijn zintuigen al op vroege leeftijd vrij goed ontwikkeld waren en ik dit met niemand durfde te delen, voelde ik me nog eens dubbel anders. Gelukkig voor mij en voor velen met mij is het bewustzijn van de mens de afgelopen jaren met een heftige groeispurt vooruitgegaan. Ik ben dankbaar en blij dat ik zulke lieve ouders had. Die wanneer ik binnenkwam mij altijd het gevoel gaven het mooiste exemplaar mens te zijn op deze aardkloot. Op die manier was het voor mij veel makkelijker te shiften van dat ik niet mooi was, naar dat ik wel mooi was. Nadat mijn anders zijn juist meer voordelen had en mij een niet standaard persoon maakte, was dat in de wereld waarin ik in verkeerde wel heel fijn.

 

Fearzone

Vaak als we hier een nieuwe artiest hebben en die brengt iets nieuws uit, zal je hier toch altijd horen, ‘ja die persoon lijkt wel heel erg op die en die’. Waardoor het lijkt of er geen ruimte mag zijn voor andere dingen, nieuwe dingen oftewel verandering. Terwijl verandering in het begin soms eng kan lijken omdat je uit je comfort zone stapt, maar juist als je in de fearzone stapt heb je de mogelijkheid om te groeien.

Ik zeg vaak tegen de mensen het voelt een beetje exciting, om juist een positieve lading aan iets te geven wat we vaak eng vinden. Daar gebeurt het, daar ga je groeien in het stukje buiten jouw veilige haven.

 

Verandering is goed

Nou maak je borst dan maar nat want we zitten dit jaar in een 5 jaar, dat wil zeggen het jaar van de verandering. Alles zal veranderen. In "The Lion King" zegt de wijze aap Rafiki ‘verandering is goed’. Vergeet daar niet bij dat alles zal voorbijgaan. Dus al ben jij iemand die heel slecht met veranderingen kan omgaan, weet dat alles weer over zal gaan. Dus biedt vooral geen weerstand maar let it go...

 

Lelijke eend

Zie de veranderingen in het leven soms als groeipijnen, je moet er even doorheen maar dan ben je wel gegroeid. Dat is ook een beetje zo op alle niveaus; fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Wanneer je op alle gebieden groei doormaakt zul je een compleet ander mens worden. Stel je eens voor wat een leuk mens je dan zal worden en hoe leuk je leven dan kan zijn. Al heb je daar geen behoefte aan, denk dan maar eens aan het verhaal van het lelijke eendje. Of wil je liever in je comfortzone blijven zitten? Jij mag kiezen wat het wordt. Blijf je het lelijke eendje of ga je voor de mooie zwaan?

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Daisy
3 jaar geleden

❤ je bent een mooi mens van binnen en van buiten. En je bent wie je bent en dat is goed genoeg.