Alle Tijd

Gepubliceerd op 8 maart 2021 om 16:46

Het leven kan soms echt in sneltrein vaart voorbijvliegen. Niet eens zozeer aan jou zelf voorbijgaan, maar het gaat razendsnel. Wanneer dat zo is zegt men dat je doet wat je moet doen in het leven. Als ik dan dingen terughaal, voelt het als de dag van gisteren. Of wanneer ik herinneringen ophaal met mijn vrienden heb ik het idee dat het een jaar geleden is, terwijl dat dan al drie jaren geleden is. Ik ben sowieso niet zo goed in tijden en getallen, maar een verschil van een paar jaar is best heftig. Voor degene die zich hierin herkent, welkom in mijn wereld.

 

Tijd is zo aards

Ik zeg altijd: “Tijd, het is zo aards”. Waarop mijn man dan zegt: “Welkom op aarde, schat”. Tja, daar heeft hij natuurlijk een punt. Tijd is natuurlijk voor eenieder heel relatief. Sommige mensen zijn stipt op tijd, andere mensen komen net op tijd. Weer anderen zijn liever iets voor de tijd aanwezig. Dan heb je ook mensen die komen altijd net iets na de tijd aan. Dan heb je mensen die overtijd zijn… oh dat is weer iets anders hahaha. Ik ben zoals mijn vrienden zeggen altijd te laat, of dat is ook wel ver over de tijd. Oftewel voor mij is de afgesproken tijd een richtlijn.

 

Respect

Mijn vader zei altijd als je niet op tijd komt heb je geen respect voor me. Ik vond dat zo’n heftige uitspraak, omdat als ik voor iemand respect had was het wel voor mijn lieve vadertje. Dus ik deed echt mijn best om altijd op tijd te zijn. Daar ik mezelf zo goed kende sprak ik meestal af dat ik die dag kwam en dan belde ik als ik ging rijden. Heel grappig want stiekem dacht ik ‘maar je bent gepensioneerd wat heb je eigenlijk allemaal te doen?’ Maar mijn heer, die man had een druk schema van sociaal doen, boodschappen doen, eten koken, biljarten, kletsen met alle buurtjes, kortom “het leven”.

 

Tijd is traag

Het leven geeft je de tijd. Het is maar net hoe jij die tijd invult. Toen ik klein was wist ik al heel goed wat ik wilde worden. Ik wilde beroemd worden met dansen. Later kwam daar zingen en acteren bij. Ik kon niet wachten tot ik groot genoeg was om de wereld te laten zien wat ik kon. Als je jong bent, dan gaat tijd heel traag. Is dat dan omdat je jong bent of omdat je nog niet doet wat je moet doen? Ik geloof in het laatste. Denk zelf maar eens aan iets wat je heel leuk vindt. Wanneer je daar een week op moet wachten dan dit duurt lang. Maar wanneer de dag aangebroken is dan vliegt de tijd voorbij.

 

Tijd vliegt voorbij

Wat nou als je je focust op de dingen die je leuk vindt? De dingen waar je gelukkig van wordt. Ook de woordkeuzes die je gebruikt, veel positiever gaat maken en gaat aanpassen aan hetgeen wat je wilt bereiken. Je jezelf dus gaat focussen op het doel waar je naartoe wilt. Je zal zien dat er ineens deuren opengaan die jou gaan leiden naar het juiste pad en dat er mensen op je pad komen die allemaal met jouw doel te maken hebben. Gek hè? Voor je het weet heb je geen tijd meer om na te denken over wat je leuk vindt om te doen, maar ben je het daadwerkelijk aan het doen. Nu ben ik inmiddels al jaren aan het doen wat ik leuk vind en mijn god de tijd vliegt voorbij. Ik wil nog zoveel doen, hopelijk heb ik daar nog de tijd voor.

 

Me time

Jawel de tijd vliegt voorbij. Soms is het dan ook goed om stil te staan bij wat je echt wilt of wat je bereikt hebt. En dat te vieren en niet vergeten er dankbaar voor te zijn. Dan heb je geen tijd voor negatieve emoties en kun je volop genieten van wat je bereikt of ervaren hebt. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om soms even tijd voor jezelf te maken. Zeker omdat ik mijn werk zo leuk vind. Dus voor mij is dat ook continue me time. En ik moet eerlijk zeggen dat alles waar ik helemaal van tot ontspanning kom nu ook dicht is. Bijvoorbeeld de bioscopen, dan gaat mijn verstand op nul. Sauna’s daar staat mijn wereld echt stil en draait het om Me, Myself and I. Maar gelukkig is er het bos en het strand waar ik nu ook heel veel plezier en rust uit haal. En dus ook mijn tijd veel doorbreng.

 

Los van de tijd

Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te vieren wat je bereikt hebt in je leven. We zijn veel te streng voor onszelf, want we vinden het vaak niet goed genoeg. We willen meer, harder, sneller en beter en het liefst ook nog zo snel mogelijk. Hoe mooi als er dan soms hindernissen zijn, die ik de lessen van het leven noem, die ons dan even tot stilstand of in een rustiger vaarwater brengen. Even los van de tijd.

 

Neem de tijd

Dit zijn voor mij in het begin de meest frustrerende momenten, maar man wat groei ik er uiteindelijk van. Door even stil te staan en diep naar binnen te gaan. Te kijken waar ik nu in mijn leven sta en te zien of mijn lichaam, ziel en geest ook gelijklopen. Zoals de Engelsen zo mooi zeggen: “Your mind, your body and your soul. Wanneer alles synchroon loopt ben je echt in harmonie. Dit is wat we uiteindelijk allemaal graag willen. De balans in het leven. Tijd met je familie en vrienden en een baan waar je goed mee verdiend en niet achterlijk hard voor hoeft te werken. Maar dit gaat alleen als je in balans bent en de tijd daarvoor neemt.

 

Late uren

Ik denk dat dit voor eenieder één van de grootste uitdagingen is in het leven. Wanneer ik tegen mijn man zeg dat hij niet alleen maar moet werken maar ook tijd voor zichzelf moet inplannen, zeg ik dat eigenlijk ook tegen mezelf. Je partner is vaak je spiegel. Kinderen zijn vaak de spiegels van hun ouders. Zo zei mijn vader dus tegen mij: “meissie vergeet niet te genieten”. “Wanneer je op je sterfbed ligt zul je niet zeggen had ik maar meer gewerkt, maar wel had ik maar meer genoten”. “Zorg dat het niet zover komt en geniet terwijl je leeft”.

 

Mega hindernissen

Ik denk dat we op het moment met z’n allen een mega hindernis aan het meemaken zijn. Iedereen springt er anders overheen. Wat deze hindernis ons wel geeft is tijd. Tijd voor bezinning, tijd voor stilstand en groei, tijd voor rouw, tijd voor familie, tijd voor creativiteit, tijd voor nieuwe uitdagingen en zo kunnen we allemaal ons eigen tijd invullen. Hoe je het ook bekijkt de tijd laat ons niet in de steek het is maar net of jij de tijd naar jouw eigen hand kan draaien.

 

Alle tijd

Dit is iets wat iemand mij pas als tip en feedback gaf, toen ik zei dat ik niets met tijd had en dat ik het zo aards vond. Dat ik er met mijn drive en ook ongeduld echt geen tijd voor had. Deze wijze vrouw zei: “Jij ziet tijd als je vijand, ga het eens buigen zodat het vóór je gaat werken in plaats van tegen jou voor je gevoel”. Het was een eyeopener, zeker nadat ik wel meer van dit soort gesprekken had gevoerd met mijn vrienden. Dus mijn conclusie: Tijd je kan het niet vangen en het is oneindig. Je ziet het maar het gaat zo voorbij. Daarom moet je er soms bij stilstaan en naar hunkeren van verlangen, zodat geduld een schone zaak wordt. Het is toch een kwestie van tijd. Kortom ik denk dat het tijd is om ons minder druk te maken, we hebben immers alle tijd.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.