De vijf regels voor geluk

Gepubliceerd op 5 april 2021 om 19:56

Als kind vond ik school leuk. Elke dag met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Later ook de dagelijks dingen leren. Maar ik vond vooral de projectweken erg leuk. Mijn liefste juffrouw was, ‘juffrouw van Dam’. Zij was ook de oma van mijn broer, die bij een ander gezin werd opgevoed. Dat maakte het natuurlijk extra bijzonder, want ze was dan ook een beetje mijn oma en dan ook nog mijn juffrouw. De tofste meester was Wim van den Broek. Hij was stoer, duidelijk en streng, maar wel heel erg leuk. Ik kon daar wel wat mee.

 

Meesters en juffen

Deze meesters en juffen hebben heel wat invloed op je leven. Ze voedde je gedeeltelijk mee op, geven je waarden en normen mee, dagen je intellect uit en zijn waar nodig je steun en toeverlaat. Een behoorlijk verantwoordelijke taak, zeg ik zo. Waar ouders hun taak verzuimen of daarin verslappen, zijn er gelukkig genoeg gemotiveerde lieve meesters en juffen om hier en daar wat op te vangen of bij te sturen.

 

Ontwikkelingen

Maar hoe zit het dan met alle anderen ontwikkelingen; je eigenwaarde, je bewustzijn, je spiritualiteit? We worden zo enorm gestimuleerd om algemeen te ontwikkelen en dat wordt dan verdiept op de middelbare scholen. Maar er is niemand die zegt hoe je zelfverzekerd door het leven kan gaan. Niemand die zegt hoe je stress kan vermijden. Niemand die zegt hoe je aan jezelf kan werken wanneer je het even niet meer ziet zitten. Niemand die je vertelt hoe je hulp kan vragen en ook mag aanvaarden. Niemand die vertelt hoe je je eigenwaarde kan behouden en vooral jezelf niet verliest. En het belangrijkste, hoe je leert te leven in plaats van te overleven.

 

Gelukkig zijn

Er zijn zoveel mensen die geen idee hebben hoe ze moeten leven. Ik bedoel daarmee, je passie volgen, vanuit je hart leven, gelukkig zijn, je grenzen aangeven, bewaren, bewaken en behouden. Kortom leven in plaats van overleven. Het is ook lastig, net als bij ouderschap bestaat er ook niet een specifieke strategie om gelukkig te zijn. Of toch wel?

 

365 Dagen van geluk

Als we naar een aantal mensen kijken in de wereld zien we dat zij over het algemeen geluk uitstralen. Zij leven en kunnen met de lessen van het leven vrij makkelijk omgaan. Ik hoor je bijna denken: “Ja dat lijkt zo maar is echt niet altijd real, er is écht niemand die 365 dagen per jaar gelukkig is!” Wel dus, deze mensen hebben de vaardigheid geluk aangeleerd. Zij volgen een aantal stappen van vooruitgang die leiden tot succes. Vooruitgang staat gelijk aan geluk. Wanneer jij vooruitgang boekt en succesvol bent zal je op meerdere vlakken in jouw leven floreren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan relationeel, fysiek, mentaal, spiritueel en financieel gebied. Dit alleen zou toch al de moeite waard zijn om de geheimen van deze mensen te achterhalen?

 

Sharing is Caring

Ik zeg niet dat ik alle geheimen van deze mensen ken, maar ben wel bezig om een verdiepingsslag te maken. Wat ik daarin o.a. geleerd heb is; wanneer jij al een stuk of stukje verder bent, draai je dan om en trek iemand op naar jouw niveau. Zoals ik het zelf graag omschrijf “Sharing is Caring”. Daarom wil ik graag de vijf regels van waaruit ik leef, en mij inderdaad 365 dagen gelukkig laten voelen, aan jullie meegeven. Eerlijkheidshalve gebiedt me te bekennen dat ik me er eigenlijk niet bewust van was, dat ik met deze regels leef. Meer omdat ik als Elementaal(1) helemaal niet van regels hou. Maar deze regels verbieden je niets, ze kunnen je alleen maar meer verrijken. Ik werd mezelf er bewust van toen ik naar één van mijn favoriete sprekers luisterde, Simon Sinek.

 

Enorme groei

De regels, waar hij over sprak, kwamen zo binnen en ik had een mega euforisch moment. Des te meer omdat ik laatst iemand zag op Instagram die in een status overtuigend vertelde dat niemand 365 dagen blij kan zijn. Ik dacht toen: Jawel, dat ben ik wel, ook al zit het soms tegen ik ben altijd dankbaar voor wat ik de dag zelf heb mogen ontvangen. Een mooi voorbeeld hiervan is; in de periode dat ik mijn ouders, wensouders, schoonvader en opa verloor, mensen me vaak vertelden hoe goed ik eruitzag en dat ik ook zakelijk zo goed ging. Dan wilde ik soms heel zuur zeggen: “Ja de remedie is verlies, moet je ook eens proberen”. Dat zei ik natuurlijk niet, maar dat was soms de cynische humor in mijn hoofd. Toen die persoon na een kletspraatje wegliep, was ik dankbaar. Ook al ging ik door een periode van verdriet, ik voelde me ook enorm gesterkt en krachtig destijds. In die periode maakte ik een enorme groei door en daar was ik ontzettend dankbaar voor.

 

Regel 1 Buig de regels

Nu ik het gevoel heb dat ik de vaardigheid van geluk beheers wil ik dit graag met jullie delen.

Regel 1: Het leven is niet altijd eerlijk en soms voel je je bedrogen. Het mooie aan het leven is dat je het zelf in de hand hebt en dat jij het leven ook terug mag bedriegen. Ik bedoel hiermee dat je de regels kan buigen naar jouw voordeel, zolang je een ander maar niet in de weg staat. Als het goed is heb je allemaal een doel in het leven. Iets wat je graag wilt bereiken. Ga ervoor en laat je niet stoppen. Buig de regels zodat jij je doel kan bereiken, maar niet een ander belemmerd.

 

Lopend buffet

Ik vind het bijvoorbeeld heel naar om in een rij te staan voor eten. Dus wanneer er een lopend buffet is en iedereen staat in de rij aan de rechterkant, loop ik links tegen de rij in en stap eruit wanneer ik iemand vanuit de andere kant tegenkom. Ik loop letterlijk niemand in de weg, krijg toch mijn eten en heb ik geen naar gevoel. Wanneer mensen me erop aanspreken vraag ik altijd wie bepaald heeft waar de rij begint en of ik hen in de wegloop? Ze kunnen op beide vragen geen antwoord geven. Ik geef ze een lach en wens ze een smakelijke voortzetting. Iedereen blij en misschien heb ik iemand aan het nadenken gezet om niet de standaarden te volgen, maar je eigen keuzes te maken.

 

Regel 2: Neem verantwoordelijkheid

Neem verantwoordelijkheid voor je daden. Wanneer je de verantwoordelijkheid neemt voor al je successen moet je ook de verantwoordelijkheid durven nemen voor al je falen. Laten we het volgende vooropstellen; zonder falen geen successen en vice versa. Soms ben jijzelf het probleem en ook de oplossing. Wanneer je dit begrijpt en erkend kun je ver komen. Dus neem de verantwoordelijkheid voor alles wat er in jouw leven gebeurt. The good, the bad and maybe even the ugly.

 

Zwaartekracht

Het is vaak heel moeilijk om, wanneer ons in het leven iets ergs overkomt, daar de verantwoordelijkheid voor te nemen. Zeker wanneer we het gevoel hebben dat we daar zelf geen invloed op te hebben. Ik vraag je om even in mijn gedachtegang mee te gaan. Stel nou dat we een ziel zijn met een lichaam en voordat we op aarde komen wij met een team de lessen bespreken die we op aarde willen leren. In het licht is het allemaal licht en hebben we geen besef hoe zwaar de gevraagde lessen zullen zijn op aarde. De aarde waar de zwaarte te krachtig is, oftewel zwaartekracht. Dan snap je als jij om iets gevraagd hebt in het licht en je krijgt op aarde de les waar je om gevraagd hebt, dat dat best wel eens te heftig kan zijn. Dan is het juist zaak om voor die heftige les je verantwoordelijkheid te nemen. Op deze manier kun je cum laude door je leerproces heen gaan.

 

Regel 3: Leer je mond te houden

Wij leren als kinderen vooral om te luisteren, maar niet om onze mond te houden. Aan de hand van het volgende voorbeeld leg ik regel 3 uit. We hebben verschillende leiders in de wereld, maar die worden niet door iedereen erkend. Iedereen erkend Nelson Mandela als een Internationale leider. Ooit kreeg hij de vraag hoe je nou precies zo’n goede leider wordt. Hij vertelde dat toen hij jong was hij vaak met zijn vader meeging naar de bijeenkomsten van de stamoudsten. Wat hij daarvan onthouden had was dat ze altijd in een kring zaten. Het voordeel hiervan is dat iedereen gelijk is. Ook sprak zijn vader nooit, totdat iedereen aan de beurt geweest was. Dit bracht twee belangrijke punten met zich mee. De eerste is dat iedereen zich gehoord voelde en iets kon bijdragen aan de vergadering. En ten tweede kun je als laatste een volledige conclusie geven met alle input van de andere sprekers.

Hier geldt spreken is zilver en zwijgen is goud.

 

Regel 4: Geef om anderen

Wanneer je wilt ontvangen moet je leren om heel veel te geven aan anderen, zonder er iets voor terug te ontvangen. Er werd ooit aan een officier van de Navy Seals gevraagd wie er tot deze elite krijgers behoorden. Hij zei dat dit niet te zeggen was. Wel zei hij: “Mensen onder de tattoos en mega spierballen die aan de buitenwereld willen laten zien dat ze wat betekenen, die redden het niet. Ook de mensen die alleen maar aan andere delegeren en zelf niet meewerken gaan het niet redden bij de commando’s. Maar, zei de Officier: “De grootste mannen die staan te beven van angst, maar deze angst wel durven te tonen en de kleinste mannen die de grootste mannen 20 km dragen op hun rug door de meest ondoorgrondelijke gebieden, de mannen die in het ijskoude water liggen en zelf niet meer kunnen, maar naar links en rechts kijken om hun kameraden te kunnen helpen, die net als zij niet meer kunnen. Deze mannen redden het omdat ze geven om een ander.

 

Leren ontvangen

Het mooie is wanneer je dit gedaan hebt mag je ook leren ontvangen. Wanneer je dan om hulp vraagt zul je zien dat er heel veel mensen voor je klaar staan om je te helpen. Zij durfden hun hulp niet aan te bieden omdat je altijd zo sterk bent. Ook wanneer je er niet om vraagt durf dan hulp te ontvangen. Dit komt er allemaal bij wanneer jij mensen helpt vanuit je hart zonder er iets voor te vragen.

 

Regel 5 Je bent niet wat je ontvangt

Er was een man die moest spreken op een congres en vertelde dat hij vroeger onderdirecteur was van een firma. Hij stond precies een jaar geleden op dezelfde plek, maar dan met een porseleinen kopje met koffie in zijn hand. Hij vertelde dat hij toen Businessclass vloog, iemand zijn koffers al uit de kar pakte, er een taxi klaar stond en hij al ingecheckt was in het hotel. De volgende dag werd hij gewekt en kreeg hij een ontbijt voor onderweg, stond er vervoer klaar en werd hij bij aankomst van het congres naar de backstage ruimte geleid en kreeg hij koffie in een porseleinen kopje. Nu een jaar later was hij geen onderdirecteur meer. Hij had Economy class gevlogen, moest zelf zijn koffers van de band halen, een taxi aanhouden om naar het hotel te komen, waar hij vervolgens zelf moest inchecken en zelf zijn koffers naar zijn kamer moest brengen. De volgende dag moest hij zijn eigen wekker zetten en zelf een taxi regelen om naar het congres te komen. Daar aangekomen zocht hij ook zelf de backstage ruimte. Toen hij om koffie vroeg wees iemand naar een koffiezet apparaat waar van die papieren bekertjes inhingen.

Hij eindigde met de zin: “Iedereen verdiend een papieren bekertje”.

 

Het porseleinen kopje

Wat deze man zei is: Wanneer je een bepaalde status bereikt, zullen er deuren voor je opengaan. Zullen mensen harder voor je gaan lopen en liggen de kansen voor het oprapen. Wanneer je deze positie verliest zullen er ook veel mensen uit je leven verdwijnen. Ook zullen de deuren dichtvallen of moet je weer harder werken voordat ze opengaan. Het porseleinen kopje was nooit bestemd voor hem, maar voor de positie die hij bekleedde.

 

Dankbaar

Dit sloeg in als een bom bij mij. Dit was wat mijn vader me altijd leerde: “Vergeet niet waar je vandaan komt!” Wat je ook gaat doen wie je ook zal ontmoeten of wat je ook gaat bereiken, onthoud altijd wie je bent en waar je vandaan komt. Zolang je bij jezelf blijft en niet vergeet wie je bent kun je nooit van je troon vallen. Wees daarom dankbaar voor alles wat je wél mag meemaken door de positie die je mag bekleden. Ga er nooit vanuit dat dit vanzelfsprekend is en koester wat er op je pad komt.

 

 

De vijf regels voor geluk

Dit zijn de vijf regels voor verandering naar geluk. Ik leef al sinds jonge leeftijd met deze regels. Dit doordat ik gelukkig een vader had die buiten de hokjes kon denken en altijd dankbaar was. Met een mega verantwoordelijkheidsgevoel voor alles wat er in zijn leven gebeurde. Dit is iets waar ik na dit besef mega dankbaar voor ben en met liefde doorgeef. Wanneer je je dit eigen wilt maken gaat dit natuurlijk niet van de een op de andere dag. Het is als een lichaam wat je traint in de gym. Na één gym bezoek is het ook niet wat je wilt. Dit vergt tijd en herhaling net zolang totdat het een gewoonte is geworden. Ik zeg ga ervoor en geniet van je reis met de vijf regels voor geluk

 

1. Incarnatiesfeer, voor meer informatie zie blog: "Breaking the rules"

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.