De echte kunst zit in je hart

Gepubliceerd op 19 april 2021 om 17:19

Waarom ben ik hier? Is een vraag die ik vaak gesteld krijg tijdens een coachingssessie. Deze vraag krijg ik van jong tot oud. Bij jonge mensen zou je denken ‘nou dat kan ik me nog voorstellen’. Bij de meeste volwassen mensen vraag ik me serieus af wat ze dan al die tijd gedaan hebben? Niet zozeer de wat, maar eerder de ‘hoe’ heb je dit kunnen doen zonder ook maar enig gevoel erbij te hebben?

Ik kan me niets voorstellen dat ik iets doe zonder daar ook maar enige affiniteit mee te hebben.

 

Niet meer kunnen voelen

Ik stel deze vraag natuurlijk ook direct aan de mensen zelf. Vaak weten zij echt niet wat hun drijft of waar ze blij van worden. Ze zijn zover van zichzelf vandaan dat ze het oprecht niet weten. Zover van hun gevoel dat ze het niet meer kunnen voelen. Ik zeg bewust voelen omdat we ons hoofd door angst hebben laten regeren. Ons hoofd heeft de volledige regie over ons hart overgenomen. Misschien denk je nu ja maar zonder je hoofd kun je toch geen beslissingen maken. Trust me Ik doe niet anders hahaha.

 

Verandering

Hier moet ik even eerlijk zijn, vanaf 2016 is er bij mij een verandering in gang gezet die ertoe geleid heeft dat ik nu echt durf te leven. Durf te leven vanuit mijn hart. Hiervoor was ik aan het overleven, dat wil zeggen dat ik ook voornamelijk mijn hart met mijn hoofd aan het beschermen was. Eerlijk durf ik niet te zeggen of het mijn hoofd was, of vooral mijn grote mond. In ieder geval werd mijn hart beschermt.

 

Als een walnoot

Voordat je hart zijn plek innam lagen je hersenen en je darmen als een walnoot naast elkaar. Toen er besloten werd leven in je te pompen en je hart aangelegd werd, werden deze intelligente delen van elkaar gescheiden. We noemen de darmen niet voor niets ook wel de afgedaalde hersenen of het buikbrein. Wanneer je hoofd de regie zou afstaan aan het hart en wil gaan samen werken met het buikbrein, zouden er hele mooie dingen kunnen gebeuren in je leven. Je buikbrein ondersteunt dan je hart en je hart regeert vanuit liefde. Zo is de cirkel rond en zouden we allemaal heerlijk kunnen leven.

 

Het krachtige brein

Maar die verrotte angst die we allemaal kennen, zorgt ervoor dat we ons hart niet willen blootstellen aan alles wat ons pijn kan doen in het leven. Geloof me dat is best veel. Dus ik begrijp het en ik begrijp daarom ook wanneer ons brein de regie niet wil overgeven aan ons hart. Maar wat ik al eerder zei, dit kan er wel voor zorgen dat we niet meer durven te voelen. Sterker nog, ook als iets meer weten hoe en wanneer we wel iets voelen, onderdrukken we het met onze krachtige gedachte van het brein.

 

Waar word ik gelukkig van?

Het is dus logisch dat we heel ver van ons eigen ik vandaan zitten, van ons echte gevoel. Wat wil ik nou echt? Waar word ik gelukkig van? Geluk is ook voor eenieder een ander begrip, maar als we over geluk spreken weten we allemaal wel wat dat voor eenieder persoonlijk inhoudt. Dus is het letterlijk de angst voor het onbekende wat je tegenhoudt om je hart te gaan volgen? Of weet je niet meer hoe naar je hart te luisteren?

 

Onbekende obstakels

Het is heel simpel. Althans, als je klaar bent met niet je volledige geluk te ervaren en de dingen te doen waar je blij van wordt. Wanneer de ernst groter is om je geluk te ervaren dan in je angst te blijven leven, kun je beter kiezen voor angst voor het onbekende geluk. De weg van geluk kan soms obstakels en hindernissen hebben, maar wanneer je die goed aanpakt zijn dat hele mooie lessen om op je pad mee te nemen. Ik snap dat de obstakels en hindernissen die je kent makkelijker zijn dan de nieuwe onbekende obstakels. Alleen bij deze nieuwe onbekende obstakels en hindernissen is het een pad naar geluk. Dit omdat je niet meer hoeft te overleven want je hart regeert en wordt ondersteunt door je buikbrein die nu samenwerkt met je hersenen.

 

In gesprek met je hoofd

Hoe doe je dit? Het klinkt raar maar ga eens het gesprek met je hoofd aan. Dit kun je dus in jezelf áán jezelf vragen. Vraag of je hoofd zijn regerende positie wilt afstaan. Je zult waarschijnlijk meteen weerstand voelen. Geef je hoofd aan dat hij er een andere functie voor in de plaats krijgt en bedank hem voor alle jaren van bescherming en hard werken. Hij mag echt even op vakantie. Vraag maar wat hij nodig heeft om op vakantie te gaan en de andere functie aan te nemen. Dan geef je hem dat met je woorden. Bijvoorbeeld rust, loslaten, overgave genieten, andere taak. Zodra alle weerstand weg is vraag je of hij wil samen werken met het buikbrein en bedank hem nog een keer voor alle goede zorgen.

 

Het buikbrein

Het buikbrein, oftewel de plek waar je intuïtie zit, je gevoel, je zonnevlecht, je derde chakra. Een plek die erg onderschat wordt en veelal genegeerd wordt, zelfs wanneer er buikpijn ontstaat bij verkeerde beslissingen. Maar dat is nu voorbij, je gaat het gesprek met je buik aan. Met gesprek bedoel ik, voelen, invoelen of intunen op wat jij nodig hebt. Dat zal in het begin lastig zijn, maar voel maar of je er blij van wordt of dat je er een naar gevoel bij krijgt. Wanneer het goed voelt dan is dat het woord wat je nodig hebt. Dus excuses aanbieden voor het negeren, is bij het buikbrein vaak een goed begin. Vraag of ze het hart wil ondersteunen en wil samenwerken met de hersenen. Geef haar vertrouwen, onvoorwaardelijke liefde en vraag wat je buikbrein nodig heeft. Als je goed ingetuned bent komen er soms woorden of beelden omhoog en dat geef je aan je buik door te zeggen ik geef je. Wanneer je gevoel goed is ga je door naar het hart en bedank je de buik

 

Het hart

Daarna ga je naar je hart en vraag je ook aan je hart of zij de regie wil over nemen en wat ze nodig heeft. Je herhaalt zo’n beetje alle stappen met vragen net zoals bij de hersenen en het buikbrein. Uiteindelijk voelt alles helemaal zen. Ik voer dan een controle uit om denkbeeldige lijnen van mijn hart naar mijn hoofd te trekken, van mijn hoofd naar mijn buik en zo door naar mijn hart.  Wanneer ik echt een cirkel kan maken en het stroomt, voelt het goed. Zo kun je checken of je hoofd óf je hart regeert.

 

Levens veranderende spiegel

Er bestaat hier een spiegelsessie voor. De Hoofd naar hart opstelling heet deze. Dit is voor sommige mensen een levens veranderende spiegel. Natuurlijk is dit niet het enige wat je laat leven i.p.v. overleven, maar wanneer je dit onder de knie hebt zal er een wereld voor je opengaan. Ik ervaar er nog steeds de voordelen van. Ik voel me serieus 98% van de tijd mega blij. Dit omdat ik leef en niet meer overleef, waardoor alles in mijn leven intens en echt is. Ook ben ik echt mezelf en deel dingen die ik vroeger niet zou durven. Daarom deel ik ook dit verhaal met je en de stappen die je ervoor moet doen. Vind je het moeilijk of ben je bang dat je het niet goed doet? Neem dan contact met me op dan doen we het samen.

 

De echte kunst zit in je hart

Omdat ik vanuit mijn hart leef durf ik juist veel meer. Ik deel en ik mag ook ontvangen. Ik deel zonder er iets voor terug te verwachten. Ik deel omdat ik geloof dat er genoeg is voor iedereen. Er is genoeg liefde, sterker nog onvoorwaardelijke liefde. Dus ik hoop zo dat we met z’n allen de shift durven maken van hoofd naar hart.  Ik gun je zo vrijheid te voelen vanuit je hart en weet: “De angst om kwetsbaar te zijn leeft niet in je hart maar in je hoofd, de echte kunst zit namelijk in je hart”.

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.