De grenzen mogen dicht

Gepubliceerd op 17 mei 2021 om 08:19

Het leven zit vol lessen. Vroeger vond ik dat zo’n betweterige uitspraak, maar goed wat wist ik nou eenmaal. Inmiddels heb ook ik geleerd dat verstand met de jaren komt en zo geschiedde. Je bewustzijn wordt, als het goed is, ook in de loop der jaren geactiveerd. Ik ben aangenaam verrast dat er steeds meer kinderen zijn waarbij dit al op vroege leeftijd aanwezig is. Ik ben nog aangenamer verrast te merken dat het ook niet meer onderdrukt wordt bij velen. Want eerlijk, bij een hoop volwassenen is dat bewustzijn niet op het niveau waar het zou moeten zijn.

 

Levenslessen

Gelukkig is, door de uitdagende situatie waar we ons met zijn allen al een tijd in bevinden, dit bewustzijn in de wereld collectief omhoog gegaan. Helaas niet op elk niveau, maar gelukkig zie je de verschuivingen op veel gebieden plaatsvinden. Door de uitdagingen die we op ons pad tegenkomen is het soms moeilijk om dicht bij jezelf te blijven. Hoe doe je dat terwijl je door verschillende levenslessen heen moet, dicht bij jezelf blijven? Er zijn zoveel externe en interne factoren waardoor je jezelf hier zo makkelijk in kan verliezen.

 

Het emotie scala

Ik geloof er ook in dat deze lessen je uitdagen, testen, frustreren, irriteren, gelukkig maken, kortom door een heel scala aan emoties laten gaan met als einddoel een les te leren zodat je karma je niet achtervolgd. Karma staat voor de niet gemeesterde lessen in je leven. Oftewel de dingen die je nog niet helemaal onder de knie hebt. En je krijgt die lessen in verschillende vormen steeds opnieuw aangeboden om ze wel te leren in dit leven. Daar heb je de heftige of de leuke varianten in, maar leren zal je, om maar liefdevol te zeggen.

 

Hoe dan?

Ook geloof ik erin dat de mensen die op je pad komen onderdeel zijn van de lessen in je leven. Je krijgt mensen op je pad waar je van mag leren, mee kan leren en zij kunnen ook iets van jou leren. Je komt op elkaars pad om in ieder geval te groeien. Deze groei kunnen we echt wel als een mega obstakel ervaren en dit is vaak het moment dat je dicht bij jezelf moet blijven staan. En dan rijst natuurlijk weer de vraag, hoe doe je dat dan?

 

Eigenwaarde, grenzen en basisbehoeften

Elke situatie zal daar anders in zijn maar ik denk dat de methode hetzelfde blijft. Ook ik blijf hier steeds weer in leren. Het heeft vaak met je eigenwaarde te maken. Wat vind jij jezelf waard of wat vind jij van jezelf? Ook komen daar de zes basisbehoefte van de mens aan te pas. Behoefte aan zekerheid/veiligheid, behoefte aan variatie, behoefte om belangrijk of waardevol te zijn, de behoefte aan liefde en verbondenheid, de behoefte aan groei/spiritualiteit en de behoefte om bijdrage te leveren aan het grotere geheel. De combinatie hoe je hierin zit bepaald ook wanneer jij je grenzen aangeeft of dat je ze überhaupt weet aan te geven.

 

Schade en schande

Ik ben hierin door schade en schande wijs geworden. Ik had totaal geen grenzen, of wist niet waar ze voor mij lagen. Ik had niet zo’n grote eigenwaarde en zocht graag de spanning, de variatie op. Ik heb heel vaak over mijn gevoel heen laten lopen omdat ik mijn gevoel zelf niet durfde te erkennen. Want wie gevoel heeft is kwetsbaar en als je kwetsbaar bent toon je je zwakte. Ik kan er nu alleen maar om lachen als ik deze zin schrijf. Maar destijds was dit een serieuze kwestie van leven en dood in mijn perceptie.

 

Grenzen respecteren

Gelukkig weet ik inmiddels beter, maar komen er nog steeds mensen op mijn pad die mijn grenzen niet willen respecteren. Vaak willen ze dan met mooie praatjes of voor hen duidelijke feiten, mij van mijn grens afblazen net als de wolf doet met het huis van de 3 biggetjes. In zo’n situatie is het juist van belang je grenzen die je hebt aangegeven ook te bewaren, bewaken en te behouden. Zodat je niet van jouw grenzen af wordt geblazen en de ander volledig over jouw grenzen heen kan walsen. Een andere tactiek is je ongelijkwaardig maken, of je downsizen noem ik dat. De andere partij geeft je het gevoel dat je heel veel aan hen te danken hebt waardoor jij jouw grenzen moet aanpassen. Of ze vertellen hoeveel zij al bereikt hebben en jij nog niet op hun niveau bent dus ook weer een reden om niet bij jezelf te blijven maar weer een beetje van je grensgebied in te leveren. Wanneer je echt niet mee wil geven is er nog één laatste gebied en dat is manipuleren op basis van je gevoel. Dit zijn soms de momenten waarin ik verlang dat ik niet zo gegroeid was in mijn gevoel en denk; waarom heb ik überhaupt gevoel? Je dacht dat die persoon te vertrouwen was, maar het tegendeel is waar. De uitspraak “Everything you’ll say can and will be used against you” komt dan ineens boven. Ik noem dit hakken onder de gordel.

 

Moeiteloze respons

Al deze tactieken, technieken, of hoe je ze noemen wilt, zijn er om jou te laten groeien. Om jou in je kracht te laten staan. Voelen wat je waard bent, weten wie je bent. Jouw grenzen aangeven en nee je hoeft je gevoel of alles wat je zegt niet te onderbouwen. Dit is namelijk één van de vijf beginselen van groei. Moeiteloze respons, deze bestaat uit meerdere onderdelen, maar één ervan is; Geen behoefte voelen om je gekozen acties te rechtvaardigen. Het is niet nodig om jouw standpunt aan iemand uit te leggen die het niet met je eens is. Diegene mag een ander opvatting hebben je bent immers niet hetzelfde.

 

Zeg geen ja om een ander

Wij willen altijd alles uitleggen. Bijvoorbeeld wanneer we nee tegen iemand zeggen, geven we vaak een hele verontschuldiging in een uitleg waarom we iets wel of niet kunnen doen. Het mooie ervan is dat het niet nodig is. Mijn motto: “Zeg niet ja om een ander gelukkig te maken maar zeg nee om jezelf gelukkig te maken”. Wanneer je dit voor het eerst doet zal dat heel onwennig zijn en zal je echt nog wel een keer terugvallen in je uitleggerij. Maar als je dit een paar keer gedaan hebt zal je steeds comfortabeler zijn met alleen maar ja of nee zeggen.

 

Luister naar je hart

Hoe je ook bij jezelf kunt blijven is door op jezelf af te stemmen. Ik zeg altijd intunen, echt naar je hart luisteren. Ik sluit dan altijd mijn ogen zodat mijn hoofd echt in verbinding komt te staan met mijn hart en voel of mijn hart rustig, vrolijk of gespannen wordt en dat is dan mijn graatmeter. Vind je dit moeilijk? Vraag je dan af, word ik er blij van of doe ik dit om iemand anders te pleasen? Daar kun je ook heel blij van worden, maar ik zeg dan voor nu even alleen aan jezelf denken. Dus wanneer je staart gaat kwispelen is het goed. Loop je erop leeg, dus verlies jij letterlijk je energie ervan, niet doen.

 

Hoe blijf ik dicht bij mezelf

Het kan best lastig zijn, en vooral in het begin dat geef ik toe. Maar wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt moet je eens zien hoeveel minder energieverlies je hebt en hoe je echt dicht bij jezelf kan blijven. Dit alleen maar door echt te kiezen voor jezelf. En op die manier dicht bij jezelf te blijven in uitdagende situaties. Het leuke is dat ik niet in toeval geloof. Voor elke les kan er soms een ander persoon op je pad komen. Hoe blijf ik bij mezelf is een van de onderdelen die ik behandel in de trajecten van Prosperity. Nu ben ik gevraagd om hier over te praten tijdens een retraite die te maken heeft met juist dit onderwerp “hoe blijf ik dicht bij mezelf” en ik zal van 1 t/m 8 juli één van de sprekers zijn tijdens deze “online retraite”. Lijkt het je interessant om dit bij te wonen. Laat het me weten dan zal ik er zeker meer over delen.

 

De grenzen mogen dicht

Voor nu hoop ik dat je voor jouw levenslessen wat aan deze tips hebt. Zodat niemand je meer bullshit kan verkopen waardoor jij je eigen grenzen gaat terugtrekken en erover heen laat denderen. Wees ook niet te streng voor jezelf want iedereen heeft er soms last van, ik ook. Daarom is het zo fijn om mijn valkuilen te delen met je, want mijn zwakte is mijn kracht en waar ik deel kan iemand anders van leren. Zoals mijn moeder altijd zei: “Door schade en schande wordt je wijs”. En mijn toevoeging zal zijn: “maar door je grenzen aan te geven, te bewaken, bewaren en te behouden blijf je dicht bij jezelf. Ik zeg de grenzen mogen dicht, wat jij?

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.