Doe niet zo uiig

Gepubliceerd op 24 mei 2021 om 14:35

Spiegelen, Ayawaska, ademsessies, kikkergif, EMDR, PMT, beeldentherapie, Gestalttherapie, The Work, Shiatsu, hypnosetherapie, Brandon Bays, you name it. Dit zijn verschillende therapie vormen. Allerlei verschillende therapieën om dichter bij jezelf te komen en om alle trauma’s en extra’s, die we als mens hebben opgelopen, van je af te schudden. De lagen van die spreekwoordelijke ui af te pellen en dichter bij je kern te komen. Echt weer jezelf kunnen zijn.

 

Lagen pellen

Ik heb veel cursussen gevolgd om mijn bewustzijn te verhogen en elke keer weer pel ik een laag van mijn eigen ui af. Ja ok, daar moet ik zo nu en dan behoorlijk van janken, maar man man wat lucht dat op. Bij elke laag die je afpelt, kom je weer een stukje dichter bij je ware kern. De kern die je uiteindelijk helemaal jezelf laat zijn. Niet dat ik nu niet mezelf ben, maar ons brein is er zo goed in om ons altijd van de pijn weg te sturen. Op hele bijzondere en slinkse wijze. Omdat we een brein hebben wat is gemaakt om te overleven en niet om gelukkig te zijn. Dus wanneer jij geluk ambieert is er werk aan de winkel.

 

Overleven

Met werken bedoel ik zorgen dat je je bewustzijn verhoogd en je jezelf leert focussen op de positieve dingen van het leven. Ons brein is gefocust op alle gevaren van het leven om ervoor te zorgen dat je die ziet en overleeft. Superfijn, maar dat zorgt er dus ook voor dat je aan het overleven bent i.p.v. aan het leven. Door je dagelijks te focussen op de dingen waar je blij van wordt of dankbaar voor bent gaat je brein letterlijk anders werken en wordt er meer endorfine aangemaakt. Wat ik ook wel de happysaus noem.

 

Positieve gedachten

Het werkt een beetje hetzelfde wanneer ik je nu vraag; hoeveel blauwe objecten zie je nu in je kamer, of waar je bent? Ja je kijkt nu waarschijnlijk even rond. En hoeveel rode objecten zijn er ook? Je had geen idee want je zocht er niet naar of je focus lag daar niet op. Zo werkt dat ook met de positieve gedachten of de dingen waar je dankbaar voor bent. Leg daar maar eens dagelijks je focus op. Schrijf maar eens tien dingen op waar je blij van wordt of waar je dankbaar voor bent. Doe dit eens tien dagen lang en elke dag iets anders. Uiteindelijk heb je honderd verschillende dingen waar je blij van wordt of dankbaar voor bent. Ik weet zeker dat die 10 dagen er heel anders gaan uitzien.

 

Dankbaar

Dit heb ik zelf ook gedaan. In het begin vond ik het makkelijk, daarna vond ik het soms best lastig. Maar toen ik ging beseffen dat ik ook juist blij werd van alle kleine dingen en niet alleen de grote dingen die ik in mijn leven gepresteerd had, ging het heel makkelijk. Ik schreef eerst op dat ik dankbaar was dat ik in de Lion king, Saturday Night Fever en Aïda gespeeld had. Dankbaar dat ik in de film Johnny Bakru heb gespeeld, het Eurovisie Songfestival heb gedaan in 2008 en zo nog meer gave theater en televisieklussen. Maar toen dat allemaal benoemd was dacht ik en nu? Totdat ik besefte dat ik tijdens mijn hernia niet kon lopen, en dat ik nu pijnvrij ben, dat ik kan ademen, kijken, ruiken en ga zo maar door. Ineens vond ik mijn lichaam zo wonderbaarlijk. Ik was mega dankbaar dat het weer zo goed hersteld was en zo goed werkte.

 

Overlevingssysteem

Dit doet wat met je bewustzijn, deze blije fijne gedachtes. Wanneer je dankbaarheid voelt is er geen ruimte voor andere gedachtes. Dit geld ook bij het afpellen van die uienlagen van jezelf. In het begin is het best pittig en zelfs misschien wel een beetje excited. Je brein wil namelijk niet naar de pijnlijke gebeurtenissen toe die er in eerste instantie voor hebben gezorgd dat je die uienlagen om jezelf heen hebt gelegd om jezelf te beschermen. Je zal er dus alles aan doen om jezelf ervan te overtuigen dat jij prima bent zo met al je overlevingssystemen. Wat natuurlijk ook helemaal prima is. Maar wanneer je het wel aandurft om de pijnlijke plekken te onderzoeken is het leven een stuk leuker en makkelijker op sommige vlakken.

 

Fearzone

Dan heb je die stap eindelijk durven zetten en na een tijdje heb je het gevoel dat je stilstaat. Voor sommige mensen voelt het of er niets meer gebeurt. Dit omdat je eerst uit je comfortzone stapte, zo de fearzone in, waar je vervolgens groei gaat ervaren. Wanneer je even in de groeizone geweest bent wordt dit na verloop van tijd weer normaal voor je. Zo kom je weer in rustiger vaarwater. Dit proces kun je in verschillende facetten van je leven doorlopen en herhalen. Net zo vaak totdat je jouw lessen, of de aspecten waarin je mag groeien, echt helemaal onder de knie hebt.

Het grappige is, net als bij een film die je vaker gezien hebt, je steeds andere dingen zult ontdekken.

 

Doe niet zo ui-ig

Dat is ook zo wanneer jij jezelf gaat onderzoeken, wanneer je moedig in het leven wilt staan. Zoals ik in het begin al zei, je hebt verschillende methodieken, therapieën en coachingsvaardigheden om jezelf tot die diepere kern te brengen. Zodat jij, net als een bloem, tot in je kern jezelf kan zijn en je kan uiten. Dus doe niet zo ui-ig en begin met pellen.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.