Ik hou van mij

Gepubliceerd op 31 mei 2021 om 08:14

L is for the way you look at me,

O is for the only one I see,

V is very, very extra ordinary

E is even more than anyone that you adore

 

All you need is love

Ja, we kennen allemaal dit mooie lied wel van Nat King Cole of misschien ken je het van Frank Sinatra of Michael Bublé. Maar wat een mooi liefdeslied is dit. Sterker nog bijna alle liedjes die je hoort gaan over de liefde. Of in ieder geval hoe men de liefde ervaren heeft. Hoe bizar is het dat we allemaal zo hunkeren naar liefde en dat onze angst om niet geliefd te zijn of afgewezen te worden des te groter is. Wat wij allemaal wel niet doen voor de liefde. “Oh I would do anything for love” zong Meatloaf. Of voor de jongeren onder ons “Crazy in love” van Beyonce. Jawel All you need is love, love, love is all you need. Oh my god, ja dit zongen de Beatles. Zie je wel, ik kan bijna geen normale zin zeggen of er zit wel een lied over liefde aan vast. En bijna allemaal hits, of zeker bekend uit een top 40 lijst.

 

Liefde maakt blind

Maar hoe waar ook, liefde maakt ook blind. Of misschien maakt de liefde zelf niet zozeer blind, maar alle rugzakjes met angsten er omheen. Angst om niet geliefd te zijn, verlatingsangst, bindingsangst, angst om niet goed genoeg te zijn. Deze angsten komen allemaal voort uit de ervaringen die we opdoen vanaf het moment dat we geboren zijn tot aan onze dood. Als we de prenatale teksten mogen geloven zelfs nog voordat we geboren werden. Deze ervaringen die wij meekrijgen zijn genetisch en kunnen zelfs 2 of meerdere generaties teruggaan.

 

Spiegelen

Alles wat wij al meekrijgen voordat we geboren zijn, bepaalt welke partner wij uitzoeken. Vaak is het een partner die compleet tegenovergesteld is van wie zij zijn. Zodat we kunnen leren van die partner, want deze spiegelt vaak wat wij nog mogen leren. Gelukkig maar want het zou heel saai zijn als we allemaal zo perfect zouden zijn als ik. Wat…ben je nu serieus aan het lachen? Ik schreef toch niets geks.

Dit zegt dus heel veel over jou hoor! Hahaha nee alle gekheid even daar gelaten, op die manier kunnen we dus veel meer balans in onszelf vinden, als we de spiegels zien van onze partner en ook van de mensen om ons heen.

 

Rugzakje

Maar wat nou als jouw spiegel, oftewel jouw partner, jouw liefde behoeftigheid doorziet en je zo weet te manipuleren dat je je bijna begint af te vragen of je niet gek geworden bent? Dat is precies waar de term: “Liefde maakt blind” vandaan komt. Er zijn mensen die zo sluw zijn, natuurlijk door hun eigen rugzakje, dat zij de ander continue in het nauw drijven. Deze mensen zijn hun eigen waarheden echt gaan geloven. En zoals ik altijd zeg: “As you think so you feel, As you feel, so you do, As you do, so you’ll have”. Oftewel wat je denkt, zo ga je je ook voelen, en wat je voelt dat ga je doen en wat je doet zal je ontvangen.

 

De kracht van gedachte

De kracht van gedachte is alles. En wanneer iemand een heel sterk geloof ontwikkeld heeft uit bescherming is dat vaak nog gevaarlijker. Jouw hele brein, is zoals ik wel vaker verteld heb, gemaakt om te overleven. En kiest overleven boven gelukkig zijn. Dus wanneer iemand jou continue kleineert, onderuithaalt en vernedert is dat niet goed. Maar als jij liefde behoeftig bent, heb je waarschijnlijk buiten een heel groot empathisch vermogen ook een mega vergevingsgezinde ziel. Jij begrijpt waarom die persoon zo doet en diegene is niet altijd zo. Vaak kunnen deze mensen super lief zijn. Ze breken de partner net genoeg af en weten vaak precies op tijd weer alle liefde en waardering te geven, zodat die persoons bloedend hart op tijd gedicht is voor het doodbloedden.

 

Eigenwaarde

Hoe erg is het dat de liefde zo met je kan sollen? Dat je toe kan staan dat iemand je structureel afbrandt, kleineert, voor gek zet, je eigenwaarde bij je weghaalt om je vervolgens weer even bij te laten komen en je dit gemartel weer opnieuw laat ondergaan. Het voelt voor mij als zo’n film waarin ze iemand met een zak over zijn hoofd in warm water stoppen en dan op tijd boven halen. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik dit ooit zou toelaten.

 

Grenzen aangeven

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in de zoektocht naar mijn zelfliefde ook wat pijnlijke liefdes ervaringen overleefd heb. Gelukkig net lang genoeg om ervan te leren en er niet aan kapot te gaan. Alhoewel, als ik er nu op terug kijk zou ik mijn kinderen hier zeker voor willen behoeden. Sterker nog ik wil mijn lieve vrienden voor dit soort mensen behoeden. Maar ja iedereen moet helaas zijn eigen portie van het leven ervaren. Laat ik het zo stellen ik heb gelukkig niet de ervaring hoeven hebben dat ik structureel werd afgebrand en gekleineerd. Wel moest ik mijn grenzen leren aangeven en vooral mijn eigenwaarde en zelfliefde vinden.

 

Pleaser

Dat is best lastig geweest. Ik was stiekem ook een pleaser en wilde zo graag mooi, lief en goed gevonden worden, maar vooral geliefd zijn. Daarom waren mijn grenzen voor anderen net zo onduidelijk als voor mezelf. Het vergt moed, lef en heel veel zelfliefde om dit soort nare mensen te bedanken. Ja je leest het goed. Zij zijn onze spiegels en geven aan waar wij nog aan mogen werken. Je moet het wel kunnen zien. Anders ben je snel verloren. Daarmee bedoel ik, je verliest jezelf doordat je het accepteert en niet voor jezelf gaat staan. Of je verliest jezelf in zelfmedelijden. Beide zijn niet fijn, maar niet onomkeerbaar.

 

Ik ben krachtig

Durf te leren! Het heeft bij mij ook een tijdje geduurd, maar nu ik de kracht van het spiegelen zie en herken voel ik me een rijk mens. Dat ik nog steeds mag leren en met liefde. Ik kom de mensen tegen die net zo’n uitdagende rugzak hebben als ik had. Want daardoor weet ik weer hoe krachtig ik ben. Ik heel goed mijn grenzen aan kan geven, bewaren, bewaken en behouden. Jawel soms moet je even nog een keer ergens doorheen, omdat er een soortgelijke uitdaging in het kwadraat op de loer ligt. Dan weet je dat als je dit obstakel getackeld hebt, het kwadraat ervan appeltje eitje gaat worden. Ook al moet je wel blijven oppassen bij die variant.

 

Zelftwijfel

Dus als je denkt ‘Sandaal je lult weer lekker’, weet dat ik ook door liefde een gebroken hart heb gehad. Ik voelde me niet goed genoeg omdat niet één maar meerdere partners vreemdgingen. Ik mijzelf daar ook debet aan gemaakt heb. Ik geslagen ben in een relatie, maar ja ik ben niet een vrouw die zich laat slaan dus spiegelde ik dit gedrag terug. Ik me niet durfde te binden omdat ik dacht, wat nou als mijn geliefde er nou achter komt dat ik echt niet zo leuk ben. Tsja en zo kan ik nog wel even doorgaan met al mijn zelftwijfel en al mijn angsten. Gelukkig voelt het als of dat ik letterlijk uit die tijd gestapt ben. Sterker nog dit is een onderdeel geweest van mijn spiegel opleiding.

 

Ik hou van mij

Ik ben uit dat tijdperk gestapt. Niet nadat ik op alle fronten mijn angsten, schaamte, onderdrukking en alle negatieve facetten die je maar op jezelf kan toepassen de revue heb laten passeren. Ik was er klaar voor. Ik was letterlijk klaar voor de volgende stap. Op naar een nieuw tijdperk, een hogere trilling in. Het tijdperk waarin ik mijn lessen durf aan te gaan vanuit mijn hart met onvoorwaardelijke liefde voor mezelf en anderen. Want zoals je weet draait het uiteindelijk toch allemaal om liefde en vooral zelfliefde. Ja, het cliché is waar. Je kan niet echt van een ander houden als je niet van jezelf houdt. Het kan wel maar je zult de liefde dan nooit zo intens ervaren als wanneer je wel echt van jezelf houdt. Geloof me, been there done that. Daarom vind ik dit liedje van Tabitha zo prachtig en om maar in de songtitels te blijven;

“Ik hou van mij”

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.