Overal waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden

Gepubliceerd op 2 augustus 2021 om 18:50

Wanneer ben je tevreden? Mijn moeder zei altijd ‘overal waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden’. Ik begreep deze woordspeling vroeger niet heel goed, maar de manier waarop ze het zei begreep ik dat dit de waarheid was. Maar wat hield tevreden nou eigenlijk in? Wanneer voel je je tevreden? Wanneer ben je tevreden? Wat is nou eigenlijk echt tevreden?

 

Betekenis Tevreden

Wanneer je in het woordenboek tevreden opzoekt krijg je de volgende uitleg; De eerste: Niet nog meer verlangend, bevredigd, blij. De tweede uitleg is Gelukkig; in een langdurige of permanente staat van tevredenheid; gelukkig. En de laatste uitleg is geen wensen meer hebbend, voldaan. Deze laatste is vaak lastig voor veel mensen. Ik heb hier zelf ook veel last van gehad.

 

Innerlijke rust

Raar toch dat het zo moeilijk is wanneer je ouder bent om tevreden te zijn. Eigenlijk niet alleen maar wanneer je ouder bent, want zelfs de peuters van tegenwoordig lijken al niet meer tevreden. Maar als je naar een baby kijkt zie je wat tevredenheid is. En ik zie het ook bij hele oude mensen die bijna klaar zijn hier op aarde. Zo voldaan en berustend in wat het is. De rust in hen is waar tevredenheid bij mij voor staat. Inderdaad niet meer verlangen naar, maar genoegen nemen met wat is. Innerlijke rust die letterlijk naar buiten doorstraald.

 

Wat niet weet…

Maar hoe komt het dan dat zoveel mensen ontevreden zijn? Of laat ik het anders zeggen niet tevreden zijn met wat er is? Ik kan het denk ik alleen maar uitleggen aan de hand van wat ik zelf heb ervaren en met de kennis die ik nu heb. Wanneer je een baby bent ben je nog vrij onbeschadigd. Ik zeg vrij omdat je al heel veel emoties va je moeder en oma en de rest van de voorouders meedraagt. Dit is letterlijk in je genen meegegeven. Wanneer je super sensitief bent draag je dit letterlijk bij je en voel je het ook. Soms heb je angsten of spanningen die je dus letterlijk van je moeder of oma meedraagt. Veel mensen zijn zich daar niet bewust van, maar goed nu je het weet kun je dit eens onderzoeken. Of misschien denk je wel wat niet weet wat niet deert, dan is dat natuurlijk ook een keuze.

 

Bewust zijn

Toen ik jonger was, was ik me al vrij bewust van veel dingen. Ik begreep niet alles, maar door mijn hoog sensitiviteit had ik wel veel door. Mijn jeugd was vrij dualistisch. Bij mijn wensgezin had ik het heel goed. “Werd ik tot in mijn nieren aan toe verziekt” (verwend) zoals mijn wensmoeder dat zou zeggen. Aan de andere kant had ik een tante die mijn broer en mij geestelijk en lichamelijk mishandelde. Dus ik voelde me altijd heel onveilig. Ze bedreigde ons zo dat ik me ook thuis bij mijn wensouders niet altijd heel fijn en veilig voelde. Ik heb vrij lang in angst geleefd en ook niet een heel fijn zelfbeeld gehad. Ik zocht altijd erkenning bij anderen. Wanneer je dit doet zijn je relaties ook anders omdat je jezelf als niet compleet ziet.

 

As you think, so you feel

Ik voelde me niet compleet en had voor mijn gevoel altijd andere mensen nodig. Je snapt dat mijn tevredenheidslevel nul was. Ik had letterlijk anderen nodig om me goed te voelen. Ik heb dit gevoel jarenlang gehad en dus ook anderen nodig gehad in mijn belevingswereld. Als je iets vaak denkt, en dus als gevolg daarvan gaat geloven, is dat jouw waarheid. Ik zeg altijd: As you Think, so you feel, as you Feel so you do, as you Do so you Have. Ik was altijd bang dat de mensen in mijn leven bij me weg zouden gaan, omdat ik dacht dat ik ze nodig had. Je snapt natuurlijk dat je grootste angst altijd waar wordt. Dit omdat je erin gelooft en wat ik hierboven al zei dat wat je denkt, voel je, dat is hoe je je gedraagt en wat je uiteindelijk zal hebben of ontvangen. Ik verloor veel mensen, en mijn angst werd daardoor alleen maar groter.

 

Iets in mij stierf

Door mijn onveilige gevoel ontwikkelde mijn sensitiviteit des te sneller, waardoor ik veel kon voelen en me als een kameleon gedroeg. Dit zodat iedereen me aardig zou vinden in de hoop dat ze me maar niet zouden verlaten. Want dat voelde echt of er steeds iets van mezelf afstierf. Het bevestigde mijn gevoel, dat ik het niet waard was om van te houden. Lang heb ik dit geloofd en was mijn hele systeem erop gebrand om te overleven. Wat lekker veilig was ook voor mijn brein, want wij hebben een overlevingsbrein en niet een brein dat ons automatisch gelukkig wil maken. Laat staan tevreden wilt zijn.

 

Soulsearchen en deepdiven

In 2007 heb ik een start gemaakt om met mijn verleden te dealen. In 2016 ben ik zelf begonnen met opleidingen te volgen die mij nog meer zouden helpen bij mijn zelfontwikkeling. Zoals in elke opleiding waarin je met anderen mensen wilt werken, ga je door alles heen waar de mensen die jij begeleidt doorheen gaan. Jawel het soulsearchen en deepdiven was behoorlijk heftig, maar ik begon mezelf en mijn acties steeds meer te begrijpen. Ook begon ik steeds meer van mezelf te houden en minder erkenning en bevestiging te zoeken bij andere mensen. Mijn mindset en dus mijn brein waren aan het veranderen. De mooie lessen die mijn ouders me vroeger geleerd hebben en de liefde die zij altijd aan mij gegeven hebben begonnen de overhand te krijgen tegenover mijn negatieve zelfbeeld. Hierdoor kon ik in elke situatie die er negatief uitzag, altijd wel iets positiefs kon halen.

 

Dat onzekere stemmetje

Maar soms stak toch dat onzekere stemmetje weer de kop op en kon ik niet geloven dat alles zo goed liep en dat ik zo gelukkig was. Dat kan toch niet? Dacht ik dan. Of die persoon zegt dat wel, maar is dat echt zo? Ik was dan niet tevreden en wilde mezelf dan weer gaan bewijzen. Gelukkig kwam steeds sneller de zekere ik weer terug, maar die ‘af en toe’ vond ik vervelend. Ik moest nog dieper graven, totdat ik erachter kwam dat ik gewoon mocht zijn. En mijn vreugde juist in geven en delen zat. Door het geven zonder verwachtingen kreeg ik veel meer terug. En de intentie te zetten anderen gelukkig zien en tevreden, maakte mij compleet. Ik voelde ineens zo’n rust, ik hoefde die erkenning niet in een ander te zoeken, het zat in mezelf.

 

De juiste vragen

Alle antwoorden zitten in jezelf, je moet alleen de juiste vragen durven stellen en eerlijk zijn naar jezelf. Daar ligt vaak de moeilijkheidsgraad. Omdat het echt wel confronterend is en niet altijd leuk om de verantwoordelijkheid te nemen voor alles in je leven. Dus het goede maar ook het slechte, maar wanneer je dit doet en durft gaat er een andere wereld voor je open. Kun jij een ander mens zijn en worden. Het heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen voor alles in je leven, zelfliefde en natuurlijk een portie moed om echt naar de dingen te kijken zoals ze zijn.

 

Overal waar te voor staat is niet goed behalve… Tevreden!!!

Dit is hoe ik mijn pad naar tevreden zijn gevonden heb. Natuurlijk is dit relevant want als het goed is blijven we altijd in beweging en op die manier dus in groei. Dus je tevredenheid zal afwisselen met weer meer willen. Dit is ook een gedeelte wat ons ego doet. En gelukkig maar anders zouden we stilstaan. Maar ik geloof erin dat het goed is om te voelen hoe tevreden zijn is. Dus ik zeg ga ervoor om momenten van tevredenheid te ervaren in je leven. Tevreden zijn laat je groeien en zoals mijn moeder altijd zei: Overal waar te voor staat is niet goed behalve… Tevreden!!!

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.