#Ikmoed en verder helemaal niks

Gepubliceerd op 1 november 2021 om 21:07

Ik moet helemaal niks. Niks, nou…eigenlijk is dat niet helemaal waar. Ik moet vaak heel veel van mezelf. Of althans ik wil nog zo graag even dit of nog even dat. Ik wil nog even sporten of iets afmaken, of snel nog even de laatste boodschappen halen. Soms heb ik iets gezegd en wil ik mezelf daar ook aan houden. Al wil ik het negeren, popt het toch steeds weer op in mijn hoofd en heb ik geen rust voordat ik het gedaan heb. Dit voelt bijna als een soort van dwang en is niet ok.

 

To do is not to be

Wie kent het niet? De “To-doLijstjes”, waar we er elke dag wel een paar van hebben of één lange van maken. En we kunnen niks leuks doen totdat we alles op die lijsten hebben afgevinkt. Wie heeft dit verzonnen en waarom doen we onszelf dit aan? Wanneer ik dit vraag aan mensen die to-do lijsten maken krijg ik vaak te horen; ‘Het geeft rust als je de dingen gedaan hebt die je wilt afvinken’. Het geeft mij juist meer stress. Ik wil namelijk te veel doen op een dag. Dus ja ik heb het geprobeerd en wilde echt mee in de hype van de to-do lijstjes. Maar je moet vooral doen waar jouw hoofd leeg van raakt. En stop met moeten en ga gewoon zijn.

 

Doe wat goed voelt

Het idee van to-do lijstjes was voornamelijk om af te vinken wat er gedaan moest en zodat men dat niet kon vergeten. Je werkte op die manier rustig je zaken af zonder er druk op te leggen. Helaas is die druk iets wat we onszelf soms toch wel opleggen. Om doelen te halen, te presteren. Het moet af, we hebben nog meer te doen.

Vaak bedenken we ons ook wat we nog allemaal moeten doen en voordat we het hebben gedaan hebben we er al geen zin meer in. Dit komt omdat je het in je hoofd al zo vaak hebt gedaan, dat wanneer je er echt aan moet beginnen je al geen zin meer hebt. Vaak verzamel je dan alle moed en doorzetting om alsnog alles van het lijstje af te maken

 

Ik moed en verder helemaal niks

Er is dus wel een beetje moed voor nodig om soms de boel de boel te laten. Als je wel van de to-do lijsten bent, schrijf dan alles op wat je wilt doen en van die dingen pik je er drie. Vervolgens pik je daar de belangrijkste uit en als die af is, is het al goed. Alles wat je die dag verder nog afkrijgt is dan toch super en mooi meegenomen. Maar heb vooral de moed om los te laten, volledige overgave aan het niets moeten. Dat zou bijna tot kunst verheven moeten worden. Look who’s talking want ook ik kan zeker nog wel een diploma behalen in niets doen. Want ik moet altijd nog wel even dit of dat. Ik denk dat ik deze week de moed weer eens ga verzamelen om eens te kijken wat er gebeurt als ik weer eens helemaal niets moet. Dus ik moed staat voor mij voor het loslaten, van niets meer te moeten. Doe jij mee #Ikmoed en verder helemaal niks…?

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.