Remmen los

Gepubliceerd op 6 december 2021 om 08:13

Soms heb je geen zin om je aan de regels te houden en wil je gewoon doen wat jij wilt doen. Schijt aan de hele wereld en alle normen en waarden die we hebben geleerd. Even lekker egoïstisch zijn, geen rekening houden met anderen. Gewoon doen wat je wilt. Heerlijk is dat en ik moet eerlijk zeggen dat ik daar steeds beter in ben geworden. Dit dan wel zonder andere mensen te kwetsen, althans zeker niet bewust. Ja daar ga ik alweer. Het zit er toch ingebakken om rekening met anderen te houden, zeker rond deze dagen.

 

De verplichte dagen

Het is eigenlijk ook helemaal niet erg om rekening met elkaar te houden alleen niet ten koste van jezelf en ik denk dat dat een dingetje is waar we soms in doordraven. Te veel met anderen rekening houden en niet meer weten of voelen wat jijzelf nou fijn vind. Ik geef maar een stom voorbeeld, de feestdagen komen er weer aan. Men noemt het de feestdagen maar hoeveel mensen hebben er niet een gruwelijke hekel aan die “gezellige dagen”? Mijn moeder noemde het altijd “de verplichte dagen”.

 

Favoriete maand

Even heel eerlijk, ik denk dat we allemaal wel iemand kennen die helemaal niet blij is met de maand december. Mijn moeder niet omdat wij allemaal in december jarig zijn en natuurlijk je ook de feestdagen nog had. Aanschouw en huiver mijn moeders december maand; 1 december mijn middelste broer jarig, 5 december Sinterklaas. 20 december mijn jongste broer. Dan heb je de kerstdagen 24 en 25 december en dan kom ik 27 december en de 28ste mijn oudste broer. Oh en Oud en Nieuw niet te vergeten. Gelukkig kreeg mijn jongste broer ook nog een vrouw die op 14 december jarig is. Ik zei altijd ‘ja mam had je maar een andere favoriete maand moeten kiezen om gezellig te zijn met papa’. Ja noem het toeval, maar hoe mooi is het dat ook ik, die niet echt door hun zelf gemaakt is, toch mooi in de familie past qua geboortemaand. Hahaha ik zeg toeval bestaat niet.

 

Eenzaam en alleen

Maar goed deze maand was voor mijn moeder altijd super hectisch en duur. Maar ik heb daar nooit iets van meegekregen behalve dat er dan soms wat extra gegodverd werd, maar het was altijd gezellig en met al mijn broers en schoonzussen. Later met al mijn neefjes en nichtjes en weer later was iedereen overal en nergens. Maar ik heb het altijd als zeer gezellig ervaren en niet als een verplichting. Ik kan me overigens wel ook voorstellen dat dit een moment is waarop mensen heel eenzaam en alleen zijn.

 

Vrij geven

Er zijn genoeg mensen die geen familie hebben, geen relatie of nu i.v.m. corona niet bij anderen kunnen zijn. Ik denk dat het nu juist de tijd is om elkaar extra te geven. Die remmen los te laten gaan door vrij te geven en vrij te ontvangen. Met andere woorden; Als je iemand kent die eenzaam of alleen is met de feestdagen, geef iets aan die persoon. Het mag van alles zijn, maar waar ik op doel is dat het uit je hart komt, iets wat je met liefde geeft zonder er iets voor terug te verlangen. Misschien is het een wandeling, als je weet dat die persoon alleen zit. Of vraag iemand te eten die geen familie heeft. Stuur een kaart. Geef een glimlach of koop een kerstmaaltijd en eet het samen op. Ook leuk en lekker.

Je denkt nu vast nou beetje apart Sandaal. ‘In het begin heb je het over niet te veel aan anderen denken maar aan jezelf, en vervolgens moeten we van alles doen. Nou mooi niet ik heb daar helemaal geen behoefte aan.’ Ik snap dat het wat verwarrend is. Maar de meeste van ons zijn sowieso opgevoed dat we moeten delen en aan anderen moeten denken. Wanneer je de 5 beginselen van groei (https://www.jouwweb.nl/v2/website/1477828/editor/post/643350) nog herinnert weet je dat vrij geven en vrij ontvangen jou ook helpt om te groeien. Waarom dan niet twee vliegen in één klap.?

 

Vrij ontvangen

Wanneer je dit gaat toepassen, en niet maar één keer op een dag, ga je vanzelf merken hoe goed je je hierbij voelt. Je gaat ook veel meer beseffen hoe fijn het is om iets aan iemand te geven zonder daar iets voor terug te verwachten. Het hoeft namelijk niets te kosten. Misschien alleen een beetje tijd en energie. Bijvoorbeeld een glimlach, of een rondje met iemand lopen. Het is een kleine moeite maar een groot gebaar voor iemand die bijvoorbeeld alleen is. En zonder dat je het verwacht ga je merken dat je hier echt heel veel voldoening van gaat krijgen. En misschien wel meer. Wanneer jij dan iets van iemand anders ontvangt, neem het dan ook aan zonder je schuldig te voelen. Dit is wat ik bedoel met vrij ontvangen.

 

Remmen los

Ik ben al begonnen met vrij geven en vrij ontvangen. En wat ik al zei het kan heel makkelijk. Door een glimlach, extra aandacht aan iemand geven. Een keer op visite gaan bij iemand die je lang niet gezien hebt. Even laten weten dat je aan iemand denkt. Elke dag doe ik het, niet omdat ik er ook iets voor terug krijg van een ander, maar wel omdat ik er zelf zo’n enorme high van krijg. Ja als je dan toch ergens high van moet worden dan maar van vrij geven en vrij ontvangen. Ik zeg mijn remmen zijn los. Doe jij ook mee?

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.