Hoe lelijker hoe beter

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 08:16

Mijn moeder zei vroeger altijd: "Was sich liebt, das neckt sich". Ik had geen idee wat  ze daarmee bedoelde, wel wist ik dat het iets met houden van te maken had Nu begrijp ik inmiddels dat ik in mijn pubertijd altijd alles op mijn moeder botvierde. Dat was echt niet altijd eerlijk. Maar ja het schijnt er om allerlei redenen bij te horen, dat je in de pubertijd lelijk doet tegen je ouders. Dit omdat je je af gaat zetten en het is een soort van langzaam leren om op eigen benen te staan. Weg van je moeder kloek, Het doorsnijden van de navelstreng voor een tweede keer. Het gebeurt natuurlijk echt wanneer we worden geboren en het gebeurt ook nog eens een keer energetisch. En hoe lelijker je kind tegen je doet des te beter het schijnt te zijn.

 

Puberen

Mensen zeggen ook wel eens, wanneer mensen klagen over hun pubers, dat ze zich gevleid moeten voelen dat hun kind durft te puberen bij ze. In Suriname puberen we niet. Die grote mond wordt gelijk afgestraft met een blik, waarvan je weet, niet doen anders krijg je een pantoffel tegen je hoofd gegooid, of kun je de pollepel pakken of andere methodes om te zorgen dat je niet denkt de baas te zijn in het huis. Ik ben opgegroeid in twee culturen dus af en toe was het even wennen waar ik mijn truken uit kon halen. Ook al was ik niet het grootste gedeelte van de tijd bij mijn biologische moeder, ik hoefde die “nonsens” niet te proberen. Want er werd gedreigd met klappen. Ik hield me dan ook wel in. Bij mijn wens ouders kon ik het daarentegen nog wel eens bont maken. Zeg maar gerust te bont.

 

Puberparadijs

Wat hadden mijn ouders een geduld en een liefde. Het reden dat ik zo durfde te puberen en niet altijd de mooiste kant van mezelf liet zien thuis was omdat ik me volledig veilig voelde. Zo veilig om mijn grenzen te verkennen en al helemaal die van mijn ouders. Ik was nogal grenzeloos. Ja daar kun je jezelf vast niets bij voorstellen. Ik mocht vrij veel van mijn ouders, behalve liegen en stelen. Dat werd echt gestraft bij ons thuis. Niet met lijfstraffen, maar gewoon met iets wat ik dan heel erg vond. Stelen deed ik niet, want dan zou ik terug moeten naar mij biologische moeder. Dat was geen optie want daar mocht ik niet puberen. Ik zat dus eigenlijk in een puberparadijs. Ik had de veiligheid om heerlijk te kunnen puberen

 

Veiligheid

Het is net als in een relatie, wanneer je elkaar net leert kennen laat je de beste kant van jezelf zien. Je kent de ander niet en stel je voor dat die persoon afknapt op de echte jij. Die echte jij komt pas naar voren wanneer je elkaar wat beter en langer kent, en je jezelf dus veilig voelt. Net zoals mijn ouders altijd te horen kregen dat ik zo’n voorbeeldig en lief kind was wanneer ik bij andere mensen op visite was. Mijn moeder was dan natuurlijk erg trots en blij maar vond het ook verschrikkelijk dat ik mezelf thuis dan weer als een heks gedroeg. “Liever thuis dan ergens anders was haar motto. Zo gezegd en zo gedaan.

 

Hoe lelijker hoe beter

Kortom het komt er dus eigenlijk op neer dat wanneer je in een relatie zit, met wie dan ook, ouders, broers en/of zussen, vrienden, vriendinnen, je eigenlijk blij mag zijn als ze lelijk tegen je doen. Ik weet het dat voelt natuurlijk totaal niet als een compliment, maar zie het wel zo. De persoon die volledig over de schreef bij jou gaat voelt zich veilig en durft echt zijn lelijke zelf te zijn bij jou. Goed er zijn natuurlijk bepaalde gedragingen die daar niet onder vallen, maar die uitzonderingen daar gelaten. Want hoe gek het gezegde van mijn moeder ook was, het klopte wel. Want des te lelijker ik tegen haar deed hoe groter mijn vertrouwen was dat ik veilig was om me zo te kunnen gedragen. Gelukkig hebben mijn ouders me ook nog wel van mijn lieve kant gezien en meegemaakt en waren ze zo trots als een pauw op me. Elk nadeel heeft dus echt zijn voordeel of terwijl hoe lelijker hoe beter.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Natasja Broere
2 jaar geleden

Haha je was een heerlijke puber... En jou ouders.... De allerliefste. Ik hoor je mam nog zeggen PEG!!!! Je grote broers zette je nog weleens op je plek als je te ver ging 🤣🤣🤣wat een tijd....